Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΣΔΟΓΕ)

esdogeboulgariaΑθήνα 22 Ιουλίου 2023
Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από την μεγάλη διαδήλωση του λαού της Αθήνας, που απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για τη μαζικότερη διαδήλωση της περιόδου της Κατοχής και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης, καθώς αποφεύχθηκε ο διαμελισμός της χώρας και η ενσωμάτωση ολόκληρης της Μακεδονίας στο βουλγαρικό κράτος.
Είχαν προηγηθεί μεγάλες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (10.7.1943), το Κιλκίς, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και άλλες πόλεις της Μακεδονίας αλλά και στον Βόλο και την Καρδίτσα. Όμως η αποφασιστική λαϊκή κινητοποίηση, που άλλαξε τις ειλημμένες αποφάσεις των Γερμανών, ήταν η γενική απεργία και διαδήλωση, που οργάνωσε το ΕΑΜ στις 22 Ιουλίου 1943 στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα...

Συμμάχους στην Αθήνα αναζητά η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

PavlopoulosProkopisΗμερίδα με θέμα: Η Δικαιοσύνη μετά την σύγκρουση: Άνοιγμα των νομικών οδών σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Περισσότερα...

Η Κάνδανος, οι «Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές» και μια… επιστολή!

dimoy siggelakisΤο 2003 μεταξύ των διαμαρτυρόμενων βρίσκονταν και Έλληνες πολίτες από μαρτυρικούς τόπους όπως: η Χριστίνα Δήμου από το Κομμένο, ο Αργύρης Σφουντούρης από το Δίστομο και ο Αριστομένης Συγγελάκης από την Βιάννο.

Στις 3 Ιουνίου, ο «ημεροδρόμος» δημοσίευσε ένα κείμενο της συνεργάτιδας μας, Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου, με τίτλο «Τι γυρεύει η “Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών” στην… Κάνδανο και τα Φλώρια;».  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.... ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Όχι, κ. Σκέρτσο, δεν ξεχνάμε τις αποζημιώσεις

sxoleio paidia metapolemikaΝα ξεχάσουμε τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα μάς κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος. Να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν, αλλά να νοιαζόμαστε για το μέλλον, μας είπε.
"Η τοποθέτησή του αυτή αποτελεί μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού προσβάλλοντας κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής", σημειώνει στην απάντησή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Ο κ. Σκέρτσος προσφέρει στο "γερμανικό κράτος έναν απροσδόκητο και ιδανικό μοχλό στήριξης της ενορχηστρωμένης εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει πρόσφατα με συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να πείσει τους απογόνους των θυμάτων να ξεχάσουν τις αποζημιώσεις και να αρκεστούν σε πράξεις ελεημοσύνης, τις οποίες η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή. Τέτοια δήλωση γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και συνιστά μείζον ατόπημα!"

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

kesel kommenoΤο πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Ο Ελληνικός Λαός απάντησε στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι με έναν ομόθυμο και πρωτόγνωρο ξεσηκωμό κι έσπευσε στα σύνορα να υπερασπιστεί την πατρίδα, την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων, που εκδηλώθηκε με την κήρυξη του πολέμου και τη γενική επιστράτευση, τα χαμογελαστά πρόσωπα των φαντάρων μας, που έσπευδαν με χαρά και υπερηφάνεια στο μέτωπο και η χαλύβδινη θέληση του λαού μας να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον φασιστικό Άξονα ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Περισσότερα...

Ψήφισμα του ΕΣΔΟΓΕ

mousiotitsa1Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών («το αιματοβαμμένο εντελβάις») προέβησαν σε μιαν ανηλεή και κτηνώδη σφαγή του πληθυσμού και παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες δολοφονώντας 135 άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και γυναίκες.

Περισσότερα...

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

epizontes mauroforesH Ελληνορωσική λέσχη ΔΙΑΛΟΓΟΣ διοργανώνει στις 22 Ιουνίου και ώρα 19:30 Διεθνή τηλεδιάσκεψη, αφιερωμένη στην ογδοηκοστή επέτειο από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου με θέμα:

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Η εκδήλωση τελεί  υπό  την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ομιλητές:

1.     Perevezentsev Sergey — Doctor of Historical Sciences, Professor of Department of History of Social and Political Doctrines, Faculty of Political Science, Lomonosov Moscow State University

Περισσότερα...

«Η παραχάραξη της Ιστορίας ως εκπαιδευτική μέθοδος!»

κομμενο

epizontes 2012Η πλαστογράφηση της ιστορίας

Το πρόγραμμα “MOG – Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” έχει καταγγελθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς, καθώς και σημαντικούς ιστορικούς και μελετητές, ότι παραχαράσσει την Ιστορία, υποτιμά τη συμβολή της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού λαού στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό-φασισμό και σκύβει με κατανόηση στην πλευρά των δήμιων του Άξονα1, επιδιώκοντας την οριστική ματαίωση του αγώνα για τις γερμανικές οφειλές. Σε άρθρα μας και σε συνεντεύξεις μας εκφράσαμε την έκπληξη που δοκιμάσαμε, όπως θεωρούμε και κάθε εχέφρων και δημοκράτης, διαπιστώνοντας ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος “MOG – Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” υιοθετεί την άποψη του διαβόητου Γιόζεφ Γκέμπελς, ότι, τάχα, υπεύθυνη για την πείνα στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής ήταν η «βίαιη βρετανική πολιτική του ναυτικού αποκλεισμού» και όχι η ληστρική πολιτική του Γ’ Ράιχ. Περισσότερα....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

maxi kritisΗ Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία για το πρωτόγνωρο φαινόμενο του παλλαϊκού ξεσηκωμού, του πάνδημου συναγερμού, την αυθόρμητη, μαζική και ηρωική Αντίσταση του Λαού της Κρήτης ενάντια στους ναζιστές εισβολείς. Όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν την από αέρος επίθεση για την κατάληψη της Κρήτης (επιχείρηση «Ερμής»), ξύπνησαν οι μνήμες των ατέλειωτων θυσιών για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κρήτης. Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο, τουλάχιστον στις πολεμικές συρράξεις του εικοστού αιώνα. Ήταν το φαινόμενο της παλλαϊκής άμυνας, του πάνδημου συναγερμού, της καθολικής Αντίστασης για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας. Αλλά, ταυτόχρονα, σηματοδοτούσε την σθεναρή και ανυποχώρητη Αντίσταση της Κρήτης στην επιβολή της ναζιστικής «νέας τάξης πραγμάτων», σε μία εποχή που ο Χίτλερ και ο Άξονας κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Περισσότερα...

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας