Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Παρά την ακύρωση της προκλητικής εκδήλωσης ο "θόρυβος" συνεχίζεται

cretalive germanoiΚατά τον Αριστομένη Συγγελάκη η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελείται από "ναζιστικά σταγονίδια" τα οποία "ήθελαν να κάνουν ανακατάληψη της Κρήτης!"

Μία "μεθόδευση σε πολλά επίπεδα" διέκρινε πίσω απ' την πολύκροτη εκδήλωση - ντροπή για τους ναζί αλεξιπτωτιστές, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης.

Περισσότερα...

Η ελληνική νεολαία στόχος των αναθεωρητών της Ιστορίας

distomo sigkentosi vouli fit 600x450του Αριστομένη Συγγελάκη*

Δημόσια συζήτηση έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της επιχειρούμενης διείσδυσης στα ελληνικά σχολεία του ακαδημαϊκού προγράμματος «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που χρηματοδοτείται κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας. Στην ιστοσελίδα του εν λόγω προγράμματος παρουσιάζονται, άλλοτε ανενδοίαστα κι άλλοτε κεκαλυμμένα, θέσεις που θυμίζουν την προπαγάνδα του Γ’ Ράιχ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα αναφέρονται στον λιμό της Κατοχής: «Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε γειτονικά διαμερίσματα. Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, πατάτες, σταφίδες και λάδι, επιτάχθηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα που σύντομα αντικατέστησαν αυτή την λεηλασία της παραγωγής με το σύστημα πληρωμής σε ειδικά χαρτονομίσματα» (1).

Περισσότερα...

Στα παιδιά των Καλαβρύτων -13 Δκέμβρη

kalavrita 1Αφιερωμένο στα παιδιά των Καλαβρύτων, που ενηλικιώθηκαν βίαια και ταύτισαν το μαύρο χρώμα των ρούχων των μανάδων τους με το χρώμα του μέλλοντος τους...
''Κλαίνε, θρηνούνε τα βουνά,
πενθοφορούν οι κάμποι
κι ένα πουλί μοιρολογεί
στης Άρτας το ποτάμι.

Τι έχεις, πουλάκι μ’, κι όλο κλαις
και είσαι λυπημένο,
μοιρολογείς λυπητερά
και στέκεις μαραμένο;

Περισσότερα...

Το Ολοκαύτωμα του Κέδρους, η ιστορική αλήθεια και η παραχάραξή της

kedros kriti«Η ματωμένη Λευτεριά
ψηλά πετά και κρίνει
και στεφανώνει κάθε νιό
που πολεμά για κείνη!...».

Στις 22.8.1944 η ναζιστική Γερμανία, ενώ έχει ήδη χάσει οριστικά τον πόλεμο διαπράττει το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέδρους, ένα στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ισχυρή δύναμη του τακτικού γερμανικού στρατού, με βάση ένα άριστα επεξεργασμένο σχέδιο, εισβάλλει πριν ξημερώσει σε επτά χωριά της επαρχίας Αμαρίου (Γερακάρι, Καρδάκι, Γουργούθοι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Άνω Μέρος) και στην Κρύα Βρύση της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Οι κάτοικοι ξυπνούν έντρομοι από τις ριπές των ταχυβόλων. Αμέσως μετά αρχίζουν οι εκτελέσεις αμάχων με θλιβερό απολογισμό 164 νεκρούς. Στη συνέχεια τα χωριά λεηλατούνται μεθοδικά και παραδίδονται στις φλόγες. Δεν εξαιρούνται της καταστροφής οι εκκλησίες, τα σχολεία, τα κοινοτικά καταστήματα.

Περισσότερα...

Θαρραλέα απάντηση στη γερμανική ύβρη!

epizontes1Του Αριστομένη Συγγελάκη

«Έτσι, στη σκοτεινή ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί·
σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα όπου μας εύρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

Κώστας Βάρναλης, «Οι Μοιραίοι»

Ανήμερα της 18ης Οκτωβρίου, 75ης επετείου (επίσημης) από την απελευθέρωση της Αθήνας και λίγο πριν την εθνική μας εορτή της 28ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας προέβη σε επίσημη και γραπτή απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης της ελληνικής κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καθαυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της πάγιας αδιάλλακτης στάσης της Ο. Δ. της Γερμανίας τις τελευταίες, ιδίως, δεκαετίες. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι ο απαξιωτικός προς την Ελλάδα (και δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις μάλιστα) τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση της κας Μέρκελ να απαντήσει στην ρηματική διακοίνωση της 4ης Ιουνίου 2019.

Περισσότερα...

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: Ένα αποτρόπαιο έγκλημα – τομή στη σύγχρονη Ιστορία

                      Του Αριστομένη Συγγελάκηsingelakis

kontomari2«Επιχείρηση Βιάννος: Οι στόχοι της ημέρας δεν εκπληρώθηκαν. Μέχρι στιγμής, 280 Έλληνες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν κατά τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν. Τα χωριά Κάτω Σύμη και Πεύκος κάηκαν. Ο ανδρικός πληθυσμός της Άνω Βιάννου συνελήφθη. Τώρα, συνολικά έχουν συλληφθεί 310

Περισσότερα...

Εθνική κυριαρχία και γερμανικές αποζημιώσεις

 glezos kommeno 2Συντάκτης:Αριστομένης Ι. Συγγελάκης*

«Ο λαός που τσακίζεται από την υπέρμετρη βία για μία στιγμή, δεν είναι ακόμη σκλάβος.
Σκλάβος γίνεται από τη στιγμή που ψυχικά δέχεται τη σκλαβιά. […]
Οχι! Κανένα είδος συμβιβασμό, κανένα είδος μοιρολατρία δεν αποδέχεται ο λαός ο ελληνικός»
(Δημήτρης Γληνός, «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», 1942).

Περισσότερα...

Έτος 2018 μ. Χ. ή 76 μ. Α. (μετά Άουσβιτς)

epizontes2Για να μην ξεχάσουμε ποτέ το ναζισμό και τη φρίκη του

του Αριστομένη Συγγελάκη

«Όσος καιρός κι αν πέρασε από τότε (...) το τερατώδες στίγμα που ακούει στο όνομα Άουσβιτς, επειδή δεν παρομοιάζεται, επειδή δεν μπορεί με τίποτα να στηριχθεί ιστορικά, επειδή δεν γίνεται αντιληπτό μέσα από καμιά ομολογία ενοχής, παραμένει κάτι το ασύλληπτο και κάτι που αποτελεί τέτοια τομή, ώστε να είναι σχεδόν

Περισσότερα...

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας