Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Song for Kommeno

Ο ελληνάκος

Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ’ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ’ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί; Μάνος Χατζιδάκις

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Γερμανική Εισβολή: Το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας παραμένει αδικαίωτο

polemosΤου Αριστομένη Συγγελάκη

«… Σε αντίθεση με τα πλήθη των ανθρώπων που χαιρέτιζαν ενθουσιασμένα τις δυνάμεις των Συμμάχων στη Γαλλία, ο κόσμος που συνάντησε στην Ελλάδα ήταν ανήσυχος κι εξαντλημένος. Τα ρούχα κρέμονταν στα κορμιά τους, ενώ πολλοί ήταν ξυπόλητοι. Έβρισκε παντού σημάδια υποσιτισμού, αρρώστιας και καταστροφής. Επειδή τα σχολεία στα χωριά είχαν γίνει αποκαΐδια, τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας τους βράχους για θρανία.

Περισσότερα...

Κατοχικές Αποζημιώσεις: ελληνική ατολμία απέναντι στη γερμανική αδιαλλαξία. Ως πότε;

 Του Αριστομένη Συγγελάκη                                                                                                                                                                                                            epizontes1«Έτσι, στη σκοτεινή ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί· σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα όπου μας εύρει μας πατεί. Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!» Κώστας Βάρναλης, «Οι Μοιραίοι».

 Σε όλη την περίοδο μετά την Κατοχή αλλά, δυστυχώς, και μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, η

Περισσότερα...

ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

singelakisΑς μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μη σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ανδρέας Κάλβος, «Εις τον Ιερόν Λόχον».Δύο ήρωες της Κατοχής αποχαιρετήσαμε μέσα σε λίγες μέρες: τη Θεανώ Αργυροπούλου, την αδάμαστη Επονίτισσα από τη Χίο, και τον Χαρίλαο Ζερβουδάκη, τον θρυλικό επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Περισσότερα...

Ο Γοργοπόταμος διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για Λευτεριά

singelakis«Η καθιέρωση του Γοργοποτάμου, σαράντα χρόνια μετά, ως επετειακού συμβόλου συναδέλφωσης των αντάρτικων δυνάμεων και συνεργασίας τους, παγιώνει την ιδέα της Εθνικής Αντίστασης και τη ριζώνει ως έκφραση της συλλογικής συνείδησης» (Μανώλης Γλέζος)[1].

Πριν 74 χρόνια, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, η καρδιά της Ρούμελης πήρε φωτιά. Τα παλικάρια του Άρη και του Ζέρβα, επιχείρησαν, χωρίς φόβο, ένα εγχείρημα που δεν θα τολμούσαν ούτε πανίσχυροι στρατοί να διανοηθούν: την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Και στέφθηκαν με επιτυχία! Με μία μεθοδικά σχεδιασμένη από τον Άρη Βελουχιώτη

Περισσότερα...

«Όχι» στον Φούχτελ

nafplio fouxtel 2Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και των Ενώσεων Θυμάτων των Καλαβρύτων (παρών ο Πρόεδρός της Χαρίλαος Ερμείδης και μέλη της), της Βιάννου (Αριστομένης Συγγελάκης), του Διστόμου (ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς), της Μουσιωτίτσας (Παναγιώτης Παππάς), του Ζαγορίου (Δημήτρης Χαντζαρόπουλος) και μαρτυρικών χωριών της Πελοποννήσου (Κώστας Αλεξίου και άλλοι)

Περισσότερα...

Ανυποχώρητος ο αγώνας για «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!»

singelakis«Τα χωράφια σας δικά μας, τα ζώα σας δικά μας, και σεις δικοί μας».2

Στην παραπάνω φράση ενός Γερμανού αξιωματικού προς τους πολίτες στο Ροδοβάνι Σελίνου Χανίων συμπυκνώνεται η κτηνώδης, ληστρική και βάναυση συμπεριφορά του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής: πείνα, μαζικές εκτελέσεις, αρπαγή του εθνικού πλούτου, πλήρης καταστροφή των υποδομών και βαρύτατη υπονόμευση των προοπτικών της χώρας μας. Ο λαός μας ξεκληρίστηκε, πληρώνοντας το βαρύτερο φόρο αίματος, η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος, η οικονομία καταστράφηκε, ο παραγωγικός ιστός διαλύθηκε.

Περισσότερα...

Καισαριανή - Κομμένο μέσω Βερολίνου

maurofores

Του Αριστομένη Ι. Συγγελάκη

Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε όσο ελάχιστοι στον Αξονα και πλήρωσε βαρύτατο τίμημα: εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, βαθύ πένθος, άφατος πόνος και καμένη γη ήταν ό,τι άφησαν στο διάβα τους τα κατοχικά στρατεύματα.

Μία στις δύο οικογένειες θρήνησαν θύματα, ένας στους δέκα Ελληνες υπέστη αναπηρία, ενώ το 75% των παιδιών υπέφερε από ασθένειες ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου

Περισσότερα...

Εθνική Στρατηγική και Ενότητα για τις Γερμανικές οφειλές

feygio 1Για την νικηφόρα έκβαση του αγώνα είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα του λαού και η χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Του Αριστομένη Συγγελάκη*

"Εβδομήντα χρόνια μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, όπου για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν οι ελληνικές αξιώσεις και προσδιορίσθηκε ποσό 7,181 δις δολαρίων του 1938 ως επανορθώσεις για την Ελλάδα και 26 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας (ορόσημο για την διευθέτηση του ζητήματος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου) έχει φτάσει πια ο κόμπος στο χτένι! Μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας από την Ελλάδα και παρελκυστικής και ενάντια στις διεθνείς συνθήκες συμπεριφοράς της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, 

Περισσότερα...

 © 2016 Ηλίας