Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ο ελληνάκος

Iznogoud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Προφέσορας στη ραδιουργία

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Η Ήπειρος τησ Αντίστασης

paiania parousiasiΚυριακή 25 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 π. μ. στην Παιανία. Ας μιλήσουμε για τη μαρτυρική Ήπειρο. Που μέσα σε λίγους μήνες η γερμανική Βέρμαχτ τη μετέτρεψε σε λουτρό αίματος. Ας μνημονεύσουμε άλλη μια φορά το Κομμένο. Το μαρτυρικό χωριό της Ηπείρου. Όπου εφαρμόστηκε το ναζιστικό δόγμα "Βία χωρίς όρια". Κι ας σαλπίσουμε για να το καταλάβουν: ούτε ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε.

Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων

volta sto thileonΠαρουσιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στην Αίθουσα Τελετών του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων». Το βιβλίο καταγράφει μέσα από τα πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων τους μηχανισμούς πειθαρχίας και καταστολής που χαρακτήριζε το γυμνάσιο Θηλέων Άρτας, αλλά φυσικά και όλα τα γυμνάσια Θηλέων και Αρρένων της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η παρουσίαση θα διανθιστεί με άφθονο υλικό ήχου και εικόνας της εποχής.

Περισσότερα...

Ένα ουσιαστικό μάθημα Ιστορίας «έζησαν» οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου

violos gimnasioΈνα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας «έζησαν» οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Βόλου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών του Μεταξουργείου. Προσκεκλημένος του σχολείου ήταν ο Αρτινός συγγραφέας και φιλόλογος κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος, του οποίου η αξιόλογη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα στρέφεται –μεταξύ άλλων– γύρω από γνωστές και άγνωστες σελίδες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

«Κομμένο ποτάμι»

varka araxthosΗ εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει  ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για μία άγνωστη όσο και συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία που εκτυλίσσεται στο περιθώριο της Σφαγής στο Κομμένο Άρτας. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η εκπομπή, φόρος τιμής και μνήμης στο Ολοκαύτωμα του Κομμένου. Έφυγε να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και δεν γύρισε. Η μάνα του τον νόμιζε για νεκρό. Του έφτιαξε μνήμα και του έκανε μνημόσυνο. Ο Σπύρος Βλαχοπάνος θα επιστρέψει ζωντανός στο χωριό του, το Κομμένο Άρτας, αρχές του 1942. Ο γυρισμός του είναι ανέλπιστο δώρο για τη μάνα, τον πατέρα του τον Θανάση και τ’ αδέλφια του. Όμως η χαρά της οικογένειας δεν θα κρατήσει πολύ.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ.......

Το «Κομμένο» στο 26ο Λύκειο Αθηνών

kolonaki 5Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη στο 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών το πρόγραμμα «Η ναζιστική θηριωδία και η σφαγή του Κομμένου της Άρτας 16.08.1943». Οι μαθητές του σχολείου οι οποίοι έλαβαν μέρος στην υλοποίηση του προγράμματος, θα παρουσιάσουν στο κοινό, αποτελούμενο από τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές τους, τους γονείς τους και παράγοντες της Εκπαίδευσης, τις εμπειρίες τους και τις εντυπώσεις τους,

Περισσότερα...

Στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ο «Ισαάκ Μιζάν

mizan biblioΗ Θεσσαλονίκη γίνεται ο νέος προορισμός του «Ισαάκ Μιζάν». Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζουν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ. μ. στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ) η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ) και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ).

Περισσότερα...

Στη Λάρισα ο «Ισαάκ Μιζάν» Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.

larisaΣτο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας παρουσιάζεται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 το απόγευμα το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641». Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Λάρισας και ο Σύλλογος Ζαγορισίων Ν. Λάρισας «Οι Ριζάρηδες».

Περισσότερα...

Επίσκεψη του συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης

kozani sxoleioΤο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου ο κ. Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ο συγγραφέας μίλησε για τα βιβλία του που πραγματεύονται την ιστορική περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» στην Κοζάνη

 

mizan biblioΤο βιβλίο του συγγραφέα – Φιλολόγου Δημήτρη Βλαχοπάνου, με τίτλο «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζεται στην Κοζάνη, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, σε συνεργασία με την “Κοβεντάρειο” Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνη, στις 7μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Περισσότερα...

«Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» Στο Ναύπλιο και στη Σπάρτη

mizan bookΤην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου στο Ναύπλιο διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αργολίδας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα του Βουλευτικού και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ναυπλιέων.

Περισσότερα...

«Γάμος στο Κομμένο» Στο Κάσελ της Γερμανίας

sommerΣτην πόλη Κάσελ της Γερμανίας παρουσιάζεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 το μουσικό δράμα «Γάμος στο Κομμένο», που συνέθεσε ο Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer. Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της διεθνούς πολιτιστικής έκθεσης με τίτλο «Documenta»,

Περισσότερα...

Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641» Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

athina1Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Περισσότερα...

"Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641" - Στην Πανηπειρωτική

panipirotiki afisaΠανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος Δευτέρα 8 Μαΐου, 6.30 μ. μ. Το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», που έγραψε ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, και ώρα 6.30 μ. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κλεισθένους 15, πίσω από το δημαρχείο Αθηνών, 7ος όροφος).

Περισσότερα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑ 182641»

athinaΤην Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, έγινε εκδήλωση στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», η οποία διοργανώθηκε από το ΚΙΣΕ και την Ι.Κ. Αθηνών. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», με επίμετρο της ιστορικού Άννας-Μαρίας Δρουμπούκη, είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του Ισαάκ Μιζάν, του ομήρου με αριθμό βραχίονα 182641 του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

Περισσότερα...

Μνήμη των Εβραίων της Άρτας

evraioi artasΣυντάκτης:Φιλήμων Καραμήτσος

Αφύπνιση της μνήμης, ανάγκη για μια επανεξέταση της συλλογικής ταυτότητας, αίτημα των καιρών μέσα από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη; Υπάρχουν ίσως ακόμα περισσότεροι λόγοι που στην Ήπειρο αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ένα έντονο ενδιαφέρον για τις εβραϊκές κοινότητες της περιοχής, κομμάτια του κοινού βίου με ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες.

Περισσότερα ΕΦ.ΣΥΝ…..

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 40 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας