Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Σύντομο Βιογραφικό

 vlaxopanosdhmhtrhsΟ Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» κλπ. και στελέχωσε το κίνημα του πολιτισμού τις δεκαετίες 1980 και 1990. Διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας Κοζάνης και της Ε.Λ.Μ.Ε. Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, πρόεδρος του συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας κλπ.
Έλαβε μέρος σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες επιστημονικού και πνευματικού χαρακτήρα. Δημοσιεύει άρθρα, κριτικές και κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Κείμενά του παρουσιάστηκαν σε Λογοτεχνικά Συνέδρια, Ποιητικά Συμπόσια, ημερίδες κλπ. και συμπεριλήφθηκαν  σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες. Τον Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε από το Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» για το ποίημά του «Αρνητικό αχανές», με το οποίο έλαβε μέρος στον 3ο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε για το 2005 – 2006 ο εν λόγω Όμιλος.

1.    Το 2004 κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή «εν κινήσει», από τις εκδόσεις Εντύπωσις
2.    Τον Απρίλιο του 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ», από τις Ηπειρωτικές εκδόσεις Πέτρα.
3.    Τον Αύγουστο του 2006 την ποιητική συλλογή «γράμματα ιάματα», από τις εκδόσεις Άπειρος Χώρα
4.    Τον Αύγουστο του 2007 τη συλλογή «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης», από τις εκδόσεις Εντύπωσις
5.    Τον Οκτώβρη του 2007 τη συλλογή διηγημάτων «Πηγάδια και πήγασοι – αφηγήματα της δραχμούλας», από τις Ηπειρωτικές εκδόσεις Πέτρα.
6.    Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένη και βελτιωμένη, η συλλογή «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης», από τις εκδόσεις Εντύπωσις
7.    Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους η ποιητική συλλογή «Του έρωτα και του μύθου», από τις εκδόσεις Πλανόδιον  
8.    Τον Απρίλη του 2011 το μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα», από την Εμπειρία Εκδοτική
9.    Τον Απρίλη του 2013 το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», από τις Ηπειρωτικές εκδόσεις Πέτρα.
10.    Το Φεβρουάριο του 2015 η ποιητική συλλογή «Τ’ ουρανού και της θάλασσας», από τις εκδόσεις Εντύπωσις


Παράλληλα συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του ολοκαυτώματος του Κομμένου μέσα από ντοκιμαντέρ κεντρικών καναλιών, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα, δημοσιεύματα στον τύπο κλπ.
Στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του επιμελήθηκε μια σειρά από έντυπα της Νομαρχίας Άρτας, με θέματα πολιτισμού και παράδοσης.   
Υπήρξε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας και της ΕΛΜΕ Άρτας, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας και του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» κλπ.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας