Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

psifoforos provato

«Οὐαὶ τοῖς ἡττημένοις»

και ηττημένοι είναι οι ψηφοφόροι

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Κομμένο – Λίντιτσε (Lidice) Παράλληλες ιστορίες

kommeno lidiceΣτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γράφεται την Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019 η νέα σελίδα της ιστορίας του Κομμένου. Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου, για λογαριασμό του Κομμένου, και της Κατερίνας Κονεκνά, για λογαριασμό του Λίντιτσε της Τσεχίας, αντιπροσωπείες των δύο χωριών πραγματοποιούν συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες, με σκοπό να αναδείξουν την κοινή ιστορία τους και να προχωρήσουν, εν συνεχεία, στη διαδικασία της αδελφοποίησης.

Εκπρόσωποι του Κομμένου και του δήμου Νικολάου Σκουφά, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βλαχοπάνου, θα κάνουν γνωστή την τραγική ιστορία του Κομμένου, επικεντρώνοντας, από τη μια, στην απόφαση των γερμανικών αρχών να εξαφανίσουν το χωριό απ’ το χάρτη και στη δολοφονία, από την άλλη, των 97 παιδιών από τεσσάρων μηνών έως 15 χρονών. Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει και από την πλευρά των εκπροσώπων του Λίντιτσε, επικεφαλής των οποίων θα είναι η δήμαρχος Veronika Kellerova.

Σημειώνεται ότι το χωριό Λίντιτσε, το οποίο απέχει 20 χιλιόμετρα από την Πράγα, κατηγορήθηκε ψευδώς από τις γερμανικές αρχές ότι έλαβε μέρος στην εκτέλεση του Ράινχαρτ Χάιντριχ, ανώτατου αξιωματούχου του χιτλερικού κράτους. Με εντολή του ίδιου του Χίτλερ τρεις αξιωματικοί και είκοσι στρατιώτες περικυκλώνουν στις 10 Ιουνίου 1942 το χωριό και εκτελούν 198 άντρες άνω των 16 ετών. Μαζί με αυτούς εκτελούνται και 71 γυναίκες, ενώ άλλες έξι οδηγούνται για «ανάκριση» στην Πράγα, όπου επίσης εκτελούνται. Οι υπόλοιπες γυναίκες, 184 συνολικά, οδηγούνται στο στρατόπεδο του Ράβενσμπρικ, απ’ όπου θα επιζήσουν οι 143.

Ταυτόχρονα οι Γερμανοί συνέλαβαν 105 παιδιά, από τα οποία ξεχώρισαν όσα είχαν άρια, δηλαδή γερμανικά, χαρακτηριστικά και τα έστειλαν στη Γερμανία, όπου έζησαν σε ορφανοτροφεία ή υιοθετημένα σε οικογένειες ως το τέλος του πολέμου. 82 παραδόθηκαν στην Γκεστάπο, η οποία τα μετέφερε στο στρατόπεδο εξόντωσης Chelmno, όπου τα δηλητηρίασε με αέρια.

Το χωριό πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε με δυναμίτες και μπουλντόζες. Σκοπός ήταν να διαγραφεί ολοκληρωτικά από το χάρτη. Στο χωράφι που κάποτε υπήρχε η πόλη σπέρνεται σιτάρι. Το Λίντιτσε αποτέλεσε σύμβολο της Ναζιστικής κτηνωδίας.

Μετά το τέλος του πολέμου το Λίντιτσε ξαναχτίστηκε λίγα μέτρα πιο μακριά από το παλιό και ονομάστηκε Νόβο (Νέο) Λίντιτσε. Η τραγωδία του Λίντιτσε αποτυπώνεται πάνω στα γλυπτά ομοιώματα των 82 παιδιών, τα οποία στέκουν στο φυσικό τους μέγεθος εκεί που κάποτε υπήρχε το χωριό.

Η ιστορία του Κομμένου παρουσιάζει σοβαρές ομοιότητες με την τραγωδία του Λίντιτσε. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως η ναζιστική κτηνωδία εφάρμοσε με απόλυτη πειθαρχία το χιτλερικό δόγμα «βία χωρίς όρια» και στα δύο χωριά. Στο Κομμένο απλά δεν έκανε καμιά διάκριση. Και δεν άφησε κανένα περιθώριο. Μέσα σε λίγες ώρες εξαφάνισε το χωριό και έκαψε ζωντανά βρέφη και νήπια.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι η έξοδος από την εσωστρέφεια και η συνεργασία των μαρτυρικών τόπων όχι μόνο για την ανάδειξη της ιστορίας τους και την καταγγελία του φασισμού και του ναζισμού. Αλλά και για την αναζήτηση των αγαθών της ειρήνης, της φιλίας και της ανθρωπιάς ως επιθυμητού κανόνα συνύπαρξης και κοινής δημιουργίας των ανθρώπων και των λαών.

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει κοινές επισκέψεις εκπροσώπων των δύο χωριών και διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων με περιεχόμενο την ειρήνη και την ανθρωπιά. Υπογραμμίζεται η πάγια θέση των κατοίκων του Κομμένου να μετατραπεί το χωριό τους σε πάρκο ειρήνης, φιλίας και ανθρωπιάς.

kommeno lidice

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας