Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ:

distomo 2016 2<<Oι χειρισμοί στο θέμα της αποζημίωσης ( του Διστόμου ) από την πλευρά της Γερμανίας δεν είναι αυτοί που έπρεπε>> δηλωσε- κλείνοντας τις παρεμβάσεις του- ο Γερμανός Δρ. Friedhelm Boll. καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κάσελ, και στο Ίδρυμα «Κατά της Λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» και τ.στέλεχος του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην σημερινή - εξαιρετικά πετυχημένη - εκδήλωση στο Δίστομο.


Σημαντική δήλωση από του βήματος, έστω και αν ήταν προσωπική!.
Όπως και σημαντικά ειναι τα όσα μου είπε μετά ο Δρ. Friedhelm Boll, στο φιλικό δείπνο που παρατέθηκε έχοντας δίπλα του τον Αργύρη Σφουντούρη: <<Προσωπική μου άποψη είναι, είπε, ότι οι επιβιώσαντες θα έπρεπε να αποζημιωθούν σύμφωνα με τον νόμο ( της Γερμανίας ) περί θυμάτων. Κάθε απόγονος θύματος πρέπει να παίρνει αποζημίωση. Στηρίζω την άποψη ότι στην σύμβαση του 1961 μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δόθηκαν αποζημιώσεις υπέρ θιγέντων υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων δίωξης, αλλά αυτά τα χρήματα δεν καλύπτουν τα θύματα των σφαγών αμάχων. Δεν αφορούσε αυτούς.

>>Πρόταση μου - συνέχισε- είναι να γίνει ένα ελληνογερμανικό Ίδρυμα - με γερμανική χρηματοδότηση - κατά το πρότυπο της Αποζημίωσης των υποχρεωθέντων σε καταναγκαστική εργασία. Δεν ικανοποιεί πάντως που το θέμα αυτό ειναι ακόμα άλυτο>>.

Η 2η φωτο - μετά αυτή με το πανελ των ομιλητών- ειναι από την παρουσίαση της συνεργασίας μαθητών του Λυκείου Διστομου με την Γερμανική Σχολή Αθηνών που distomo 2016 1συνεχίζεται πολλά χρόνια και όπου οι μαθητές φαίνονται να κρατούν χαρτόνια με γράμματα που σχηματίζουν την λέξη ΕΥΘΥΝΗ..

Και μαι 3η φωτο από την παρουσίαση του θέματος για τους εκατοντάδες Γερμανούς στρατιώτες -πρώην κομμουνιστές, σοσιαλιστές, συνδικαλιστές ή απλώς αντιπολεμικά σκεπτόμενοι άνθρωποι- οι οποίοι στην διάρκεια της κατοχής, είτε εγκατέλειψαν τα ναζιστικά στρατεύματα και αναζήτησαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό είτε σαμπόταραν την δράση τους, για το οποίο μίλησαν ο κ.Boll kai o - εξαιρετικός πάλι! - Δρ. Ιάσονας Χανδρινός. Δεν φαίνεται καλά στην προβολή ο σοσιαλδημοκράτης L.Gehm που ως στρατιώτης της Βερμαχτ στην περιοχή Βόλου λιποτάκτησε με άλλους 16 και προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τα SS... Δεν ήταν οι μόνοι αυτοί - αν και λίγοι μέσα στους δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες...


Να σημειωθεί και αυτό: Το κοινό της εκδήλωσης που διοργανωσε η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσειου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, απόλαυσε την παρουσίαση και των δυο θεμάτων!

Δίστομο. Λουκάς Δημάκας

 

 

 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας