Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Το γυμνάσιο Νεοχωρίου στο Κομμένο

DSCN6432Επίσκεψη στο μαρτυρικό Κομμένο πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου το γυμνάσιο Νεοχωρίου Άρτας. Τους μαθητές και τους καθηγητές τού σχολείου υποδέχτηκαν στην πλατεία του χωριού ο Ηλίας Λάμπρης και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος. Εκεί, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, όπου αναγράφονται τα 317 ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής βίας, έγινε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με το χρονικό της καταστροφής

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι καθηγητές οδηγήθηκαν στην αίθουσα του παλιού ΚΕΠ, όπου παρακολούθησαν βίντεο με το ιστορικό της σφαγής του χωριού από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943. Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσαν στους μαθητές οι μαρτυρίες των επιζώντων της σφαγής, καθώς και οι εικόνες από τη φρίκη που ζουν σήμερα οι συνάνθρωποί μας στις εμπόλεμες ζώνες.
Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, η οποία επικεντρώθηκε στην τεράστια και ανεκτίμητη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, αλλά και στην απερίγραπτη αγριότητα και την ανείπωτη φρίκη του πολέμου, μέσα στον οποίο αποκτηνώνονται οι άνθρωποι. Από την πλευρά των καθηγητών τους τονίστηκε η αξία που έχει για τον άνθρωπο να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του. Σημειώνεται πως οι μαθητές του γυμνασίου Νεοχωρίου διαμένουν σε χωριά πέριξ του Κομμένου και πολλοί από αυτούς έχουν ακούσει από τους γονείς τους ή τους παππούδες τους την ιστορία του Κομμένου ή έχουν επισκεφτεί το μαρτυρικό χωριό. Αλλά έχει ένα άλλο περιεχόμενο η γνώση όταν παρέχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του σχολείου τους.

DSCN6435
Η επίσκεψη και το μάθημα τοπικής ιστορίας έκλεισαν με χαλάρωση των μαθητών στην πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Στους εκπαιδευτικούς δόθηκαν βιβλία με την ιστορία του Κομμένου. Δυστυχώς το Μουσείο Ολοκαυτώματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και δεν έχει ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες. Ας ελπίσουμε πως θα συμπεριληφθεί στις πρώτες προτεραιότητες των νέων αρχόντων και θα συνεισφέρει σύντομα στη διδασκαλία της ιστορίας του Κομμένου.


Αξιέπαινη η απόφαση του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων του γυμνασίου Νεοχωρίου. Αναμένεται να τη μιμηθούν και τα άλλα σχολεία του νομού. Το Κομμένο τους περιμένει.

DSCN6437

 

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας