Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Χρήστου Μέγα «Αναπιάσματα. Μιλώντας για την οικονομία με τα παιδιά μου»

anapiasmata xrhstou megaΟ Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ» και οι εκδόσεις «ΚΑΜΠΥΛΗ» έχουν την τιμή να σας καλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Χρήστου Π. Μέγα «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ - Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου». Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου στην Άρτα (Κεντρική πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σάββας Ρομπόλης (ομ. καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου), Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος), Κώστας Χρυσόγονος (καθηγητής και ευρωβουλευτής) και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Καϊντάσης (δικηγόρος).

Ξανα-πιάνοντας την οικονομία ζυμώνοντας με (για) τα παιδιά λύσεις του αύριο

Πώς ανακαλύφθηκε ο (νέος) κόσμος; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε Νότια (στην Αίγυπτο), ενώ κυνηγούσε τον Δαρείο Ανατολικά; Είναι το νόμισμα εμπόρευμα; Πώς από προνόμιο του «βασιλιά» πέρασε στους τεχνοκράτες της Φρανκφούρτης; Γιατί τα πεζοδρόμια έχουν νεραντζιές και οι αυλές λεμονιές; Γιατί ορισμένοι είναι και με τους μετανάστες και με τη μετανάστευση, ενώ θα έπρεπε να είναι μόνο με τους πρώτους; Έχουν χιούμορ οι οικονομολόγοι όταν βάζουν δεκαδικά στις προβλέψεις τους για την επόμενη... 20ετία; Θα έχουν (κοινωνικά) δικαιώματα τα ρομπότ ή θα χάσουν και αυτά που έχουν οι εργαζόμενοι; Αν σήμερα καθένας χρωστάει 30.000 ευρώ, πόσα θα οφείλει σε περιβάλλον εθνικού νομίσματος (ευρω-δραχμής) λόγω αλλεπάλληλων υποτιμήσεων και πόσα τα παιδιά που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Χρήστου Π. Μέγα «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ-Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου» (εκδόσεις Καμπύλη). Μέσα από αλλεπάλληλα και αιχμηρά ερωτήματα τα παιδιά θέτουν τα σύγχρονα προβλήματα με διεισδυτική... αφέλεια, ενώ τα χρονίζοντα θέματα ενυπάρχουν με τις αυριανές (συγκεκριμένες και πρακτικές) προτάσεις διαφυγής από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Ως «όχημα» διαφυγής αναδεικνύεται το Δημογραφικό (η αύξηση των γεννήσεων μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα θα έδινε, συν τοις άλλοις και τεράστια οικονομική ώθηση) και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης από την επίτευξη μικρών αλλά υλοποιήσιμων στόχων...

Πρώτο μέρος
Το βιβλίο του Χρήστου Μέγα χωρίζεται σε τρία μέρη: Τους διαλόγους με τα παιδιά του, όπου με αφορμή ερωτήματα και συζητήσεις αναδεικνύονται τα οικονομικά προβλήματα, τα κοινωνικά αδιέξοδα, ο αποπροσανατολισμός της πολιτικής, τα δομικά προβλήματα της ελληνικής παραγωγής, η απροθυμία των ιθυνόντων (κομματικές ηγεσίες, πανεπιστήμια, επιχειρηματική τάξη) για ένα αποτελεσματικό ξεκίνημα. Για μια «επένδυση στο αύριο» με νέους ανθρώπους, για να ανανεώσουμε σε κάθε επίπεδο τη δημόσια σφαίρα. Για την επανεκκίνηση της ζωής μας.
Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μέσα από τα μικρά αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα του παρελθόντος, όπως το ποιος «χρηματοδότησε» την ελληνική παλιγγενεσία του 1821, μέχρι τη δύναμη του προσωπικού παραδείγματος, την «στάση ζωής», το ήθος και την εργατικότητα, κυρίως δε τα κίνητρα, τις ίσες ευκαιρίες, την δεύτερη ευκαιρία εκεί που κάποιος «απέτυχε». Πάνω απ’ όλα τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Ώστε σύσσωμο το Έθνος να κινητοποιηθεί νιώθοντας ότι τον αφορά η συμμετοχή, θα έχει όφελος (προσωπικό, εθνικό) από τη δραστηριοποίησή του.

Δεύτερο μέρος
Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται λεπτομερώς συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, πολλές μάλιστα χωρίς καν κόστος, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό επίπεδο, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επένδυση και απασχόληση, να θεσπιστούν κίνητρα για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, του «μεγαλύτερου Εθνικού προβλήματος».

Τρίτο μέρος
Στο «Παράρτημα» του βιβλίου υπάρχει ένα εντυπωσιακό εύρημα: Τι περιουσία έχει σήμερα ένας τραπεζικός λογαριασμός του ενός ευρώ την χρονιά γέννησης του Χριστού με επιτόκιο 5%. Με βάσει τον υπολογισμό αυτή θα ανερχόταν σε 2,39 δεκατριάκις εκατ. ευρώ. Κολοσσιαίο ποσό. Όσο ο όγκος της γης, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα σε χρυσό!
Αν και οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι καλές και αυτό δεν μπορούσε να μείνει... κρυφό από τον συγγραφέα, τελικά το βιβλίο καταλήγει αισιόδοξα αρκεί να κινητοποιηθούν οι Έλληνες, αν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα μικρά που βελτιώνουν την οπτική μας για το αύριο, αρκεί κάθε χρόνο να πηγαίνουν όλα λίγο καλύτερα, σχετικά υψηλότερα, πιο επιτυχημένα: τόσο οι μισθοί και οι αμοιβές όσο οι πωλήσεις, η συμμετοχή, η επένδυση στην τέχνη, στον πολιτισμό, η ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς. Αν πιστέψουμε σε εμάς χωρίς ιδιοτελείς ενδιάμεσους!
Το βιβλίο του Χρήστου Π. Μέγα "ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ - Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Καμπύλη», θα παρουσιαστεί στην Άρτα το προσεχές Σάββατο 17 Νοεμβρίου, 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου "Σκουφάς", στην κεντρική πλατεία. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο καθηγητής και ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Καϊντάσης, δικηγόρος.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 27 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας