Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Η Γ΄ τάξη του Λυκείου Ανέζας στο Κομμένο

aneza likeio4Το Κομμένο επισκέφτηκαν σήμερα Τρίτη 21 Δεκέμβρη οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Ανέζας. Ήταν μια πρωτοβουλία του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου που έλαβε στο πλαίσιο διδασκαλίας της νεότερης ιστορίας. Τους μαθητές συνόδεψαν στο Κομμένο οι καθηγήτριες κυρία Δημητράκη, κοινωνιολόγος, και η κυρία Καρατζένη, χημικός. Τους μαθητές και συνοδούς τους υποδέχτηκε στην πλατεία του χωριού ο τοπικός σύμβουλος Ηλίας Λάμπρης, ο οποίος πρότεινε να επισκεφτούν τον υδροβιότοπο Κομμένου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στο μνημείο πεσόντων του Κομμένου μίλησε στους μαθητές ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, και περιέγραψε όχι μόνο τις ωμότητες και τις κτηνωδίες των Γερμανών στρατιωτών στο Κομμένο, αλλά συνολικά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσε στους μαθητές η αγριότητα με την οποία οι στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις εκτελούσαν τις διαταγές των αξιωματικών. Η ενημέρωση έκλεισε με την περιγραφή των απαράγραπτων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία καλείται να πληρώσει στην Ελλάδα τις οφειλές της για τις απερίγραπτες καταστροφές που της προξένησε.
Στη συνέχεια οι μαθητές με τις καθηγήτριες συνοδούς παρακολούθησαν στο καφενείο του Αλέξη Στασινού το ειδικό για μαθητές ντοκουμέντο που έχει ετοιμάσει ο Ηλίας Λάμπρης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές παρακολούθησαν τα επιμέρους επεισόδια με τον βαθύ σεβασμό και την ευγένεια που ταιριάζει όχι μόνο στο τραγικό αυτό γεγονός του ολοκαυτώματος του Κομμένου, αλλά και στους μαθητές των σχολείων μας. Ακριβώς γι’ αυτό δέχτηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες των Ηλία Λάμπρη και Δημήτρη Βλαχοπάνου.

aneza likeio2aneza likeio1

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας