Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Αυξήθηκαν στον Αμβρακικό τα μπλε καβούρια

kavouria mpleΕπανήλθαν και μάλιστα "δριμύτερα" τα μπλε καβούρια στον Αμβρακικό τα οποία αποτελούν ένα είδος το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τους αλιείς έχει φτάσει στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας ωστόσο η προέλευσή του είναι το μακρινό Μεξικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας τα μπλε καβούρια έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους στην Κυανή Ακτή , στο Άκτιο και γενικότερα σε ολόκληρο τον Αμβρακικό.

Βρίσκονται στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια ωστόσο κατά διαστήματα (όπως την τελευταία διετία) ο αριθμός τους αυξάνεται πολύ.

Συνήθως είναι κρυμμένα στην άμμο και το μέγεθός τους είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού δεν θυμίζουν σε τίποτα τα καβούρια που γνωρίζουν οι ντόπιοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θανάση Κούκουρα το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές και ανταγωνιστής του είναι μόνο ο άνθρωπος και η ρύπανση με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να παρουσιάζει αύξηση.

Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα αλιείς της Πρέβεζας πρόκειται για ένα πολύ δυνατό καβούρι-το οποίο έχει ισχυρές δαγκάνες -και καλό είναι να μη προσπαθήσει να το πιάσει κανείς με γυμνά χέρια γιατί μπορεί να υποστεί ένα πολύ οδυνηρό δάγκωμα!

Πάντως το μπλε καβούρι αποτελεί ένα νόστιμο μεζέ με πολύ περισσότερη σάρκα από τα κοινά καβούρια...

 

Πηγή: epiruspost.gr

 

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας