Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ο Καταρράκτης τιμά το Κομμένο

gamosflogesΣάββατο 12 Αυγούστου, 8.30 μ. μ.

Υπό την αιγίδα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
Παρουσιάζουμε στην πλατεία του χωριού τα δύο βιβλία μου «γάμος στις φλόγες» και «Βουρκωμένο ποτάμι». Θέμα τους ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας και ο πνιγμός στον Άραχθο, τη Δευτέρα 16 Αυγ. 1943.
Μιλούν η εκ Κομμένου Κων/νιά Δήμου, ηθοποιός και υπεύθυνη των εκδόσεων «Ιάκνις», και ο εκ Καταρράκτη δημοσιογράφος Γιάννης Φλώρος.
Διοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας και ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ).
Στηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).
Προλογίζει και συντονίζει ο Δημήτρης Φλώρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη Άρτας.
Χαιρετίζουν ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και το μέλος της Σ. Ε. του ΕΣΔΟΓΕ Ηλίας Λάμπρης.

Περισσότερα...

Τιμή να μάχεσαι για τον Άνθρωπο Αυτό συμφώνησαν οι μαθητές Χαλκιάδων και Καλαμιάς

kommeno ert 2Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος                                                                                                                                               Ένας άνθρωπος ήσυχος στον καιρό μας είναι παρά φύσιν άνθρωπος                                                                                    Αντώνης Σαμαράκης, Σήμα κινδύνου

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πριν λίγες μέρες (26 Φεβρουαρίου) τα δημοτικά σχολεία Χαλκιάδων και Καλαμιάς και να παρουσιάσω στους μικρούς μαθητές το ολοκαύτωμα του Κομμένου. Ήταν ένα μάθημα τοπικής ιστορίας, το οποίο επικεντρώθηκε στις μαρτυρίες των ανθρώπων εκείνων που βρέθηκαν μέσα στη φρίκη του εγκλήματος που διέπραξαν οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις, το πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943, αλλά αυτοί είχαν την τύχη να επιζήσουν και βρήκαν τη δύναμη, ύστερα από αρκετά χρόνια, να αφηγηθούν αυτά που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια.

Περισσότερα...

Εξαιρετικά επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

unnamed 6Της Αντιγόνης Βογιατζή Ζακούρα
Προέδρου Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Κορινθίας

Το αδιαχώρητο έγινε στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη στα Εξάρχεια την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, η Αδελφότητα Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Περισσότερα...

Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Εξάρχεια «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

anagnostou athina vlaxopΣτο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτη, Εξάρχεια) παρουσιάζεται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 π. μ. το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Την εκδήλωση διοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, η Αδελφότητα Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Περισσότερα...

«Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

vlaxopanos anastasiouΤο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» παρουσιάζει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και ώρα 11.30 π. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεών της (Στρατηγού Καλλάρη 2 ) η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Το βιβλίο «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» περιγράφει τη σφαγή της μαρτυρικής

Περισσότερα...

«Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

vlaxopanos anastasiouΤο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» παρουσιάζουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ. μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ο Σύλλογος Νέων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (ΕΛΣΗ) και ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ).
Το βιβλίο «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» περιγράφει τη σφαγή της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας, από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις, την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943. Η Μουσιωτίτσα ήταν το πρώτο χωριό της Ηπείρου που δέχτηκε μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της γερμανικής ναζιστικής μηχανής και γνώρισε την κτηνώδη «βία χωρίς όρια». Ο Κώστας Αναστασίου ήταν ο μόνος που επέζησε ανάμεσα στους 63 τους οποίους έστησαν και θέρισαν με το πολυβόλο οι Γερμανοί στην περιοχή Σπιθάρι του χωριού.

Περισσότερα...

Δημήτρη Βλαχοπάνου Στη Φλώρινα ο «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»

mizan elisafΣτη Φλώρινα θα βρίσκεται αυτή την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 το βράδυ ο «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641». Στην όμορφη αυτή πόλη και στο Καφέ «Οδός Ονείρων» ο Δημήτρης Βλαχοπάνος θα παρουσιάσει το βιβλίο του εν μέσω συμπατριωτών του Ηπειρωτών, συναδέλφων του φιλολόγων και φίλων του. Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας «Η Ολυμπιάς» και η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Κωνσταντίνα Βαϊρινού, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας, η Αθηνά Ζωγράφου, Πρόεδρος της Ένωσης φιλολόγων Φλώρινας, και η Παναγιώτα Τσούλη, φιλόλογος, Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Κείμενα θα διαβάσουν ο Αστέριος Δαγκλής, Μαθηματικός, Αιρετός του ΠΥΣΔΕ Φλώρινας, και η Χριστίνα Καραγιάννη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας.

Περισσότερα...

Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου - της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

vlaxopanos anastasiouΤην Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ παρουσιάζεται στην Πνευματική Στέγη του Μ. Φ. Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» το νέο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου - της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων».
Πρόκειται για το πέμπτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, στο οποίο ιστορείται η περιπετειώδης ζωή του Κώστα Αναστασίου, ενός απλού ανθρώπου της ελληνικής επαρχίας, που βρέθηκε πολλές φορές και σε διαφορετικά μέρη αντιμέτωπος με το θάνατο, αλλά χάρη σε κάποια περίεργη απόφαση της μοίρας του κατόρθωσε εντέλει να ζήσει και να διανύσει το δρόμο που του όρισε εκείνη.

Περισσότερα...

Στον Χορτιάτη το Κομμένο

malios oikogeneiaΣτον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το βράδυ η μαρτυρική σελίδα του Κομμένου. Το χρονικό της σφαγής του Κομμένου περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη των 149 αμάχων που σφαγιάστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 109 γυναίκες και κορίτσια. 300 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Περισσότερα...

«Κώστας Αναστασίου της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

vlaxopanos anastasiouΤο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου
Πρώτη παρουσίαση στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα, Τετάρτη 24 Ιουλίου

Κυκλοφορεί εντός των επόμενων ημερών από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα» το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Το βιβλίο αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του Κώστα Αναστασίου, ενός απλού ανθρώπου της ελληνικής επαρχίας, ο οποίος βρέθηκε πολλές φορές και σε διαφορετικά μέρη αντιμέτωπος με το θάνατο, αλλά χάρη σε κάποια περίεργη απόφαση της μοίρας του κατόρθωσε εντέλει να ζήσει και να διανύσει το δρόμο που του όρισε εκείνη.

Περισσότερα...

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στα Βιβλιομαγειρέματα

vlaxopanosdhmhtrhsΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων και στελέχωσε από θέσεις ευθύνης το συνδικαλιστικό και πολιτιστικό κίνημα για πολλά χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Κοζάνης και της ΕΛΜΕ Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, πρόεδρος του συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας κλπ. Περισσότερα....

«Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» Στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

mizan biblioΣτην Πάτρα και στο «Σπίτι του Ηπειρώτη», (Μουρούζη 14), παρουσιάζεται τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 7.30 μ. μ. το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641».Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ., όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του.

Περισσότερα...

Η Ήπειρος τησ Αντίστασης

paiania parousiasiΚυριακή 25 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 π. μ. στην Παιανία. Ας μιλήσουμε για τη μαρτυρική Ήπειρο. Που μέσα σε λίγους μήνες η γερμανική Βέρμαχτ τη μετέτρεψε σε λουτρό αίματος. Ας μνημονεύσουμε άλλη μια φορά το Κομμένο. Το μαρτυρικό χωριό της Ηπείρου. Όπου εφαρμόστηκε το ναζιστικό δόγμα "Βία χωρίς όρια". Κι ας σαλπίσουμε για να το καταλάβουν: ούτε ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε.

Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων

volta sto thileonΠαρουσιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στην Αίθουσα Τελετών του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων». Το βιβλίο καταγράφει μέσα από τα πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων τους μηχανισμούς πειθαρχίας και καταστολής που χαρακτήριζε το γυμνάσιο Θηλέων Άρτας, αλλά φυσικά και όλα τα γυμνάσια Θηλέων και Αρρένων της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η παρουσίαση θα διανθιστεί με άφθονο υλικό ήχου και εικόνας της εποχής.

Περισσότερα...

Ένα ουσιαστικό μάθημα Ιστορίας «έζησαν» οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου

violos gimnasioΈνα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας «έζησαν» οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Βόλου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών του Μεταξουργείου. Προσκεκλημένος του σχολείου ήταν ο Αρτινός συγγραφέας και φιλόλογος κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος, του οποίου η αξιόλογη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα στρέφεται –μεταξύ άλλων– γύρω από γνωστές και άγνωστες σελίδες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

«Κομμένο ποτάμι»

varka araxthosΗ εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει  ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για μία άγνωστη όσο και συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία που εκτυλίσσεται στο περιθώριο της Σφαγής στο Κομμένο Άρτας. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η εκπομπή, φόρος τιμής και μνήμης στο Ολοκαύτωμα του Κομμένου. Έφυγε να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και δεν γύρισε. Η μάνα του τον νόμιζε για νεκρό. Του έφτιαξε μνήμα και του έκανε μνημόσυνο. Ο Σπύρος Βλαχοπάνος θα επιστρέψει ζωντανός στο χωριό του, το Κομμένο Άρτας, αρχές του 1942. Ο γυρισμός του είναι ανέλπιστο δώρο για τη μάνα, τον πατέρα του τον Θανάση και τ’ αδέλφια του. Όμως η χαρά της οικογένειας δεν θα κρατήσει πολύ.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ.......

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας