Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

«Γάμος στο Κομμένο» Στο Κάσελ της Γερμανίας

sommerΣτην πόλη Κάσελ της Γερμανίας παρουσιάζεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 το μουσικό δράμα «Γάμος στο Κομμένο», που συνέθεσε ο Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer. Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της διεθνούς πολιτιστικής έκθεσης με τίτλο «Documenta»,

οι οποίες πραγματοποιούνται από το 1955 στην πόλη Κάσελ της Γερμανίας, με μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα της ημέρας εντάσσεται χαιρετισμός του Δημήτρη Βλαχοπάνου με σύντομη αναφορά στο χρονικό της σφαγής του Κομμένου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943, και επικέντρωση στον ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας Μάλλιου, ο οποίος αποτελεί και το θέμα του μουσικού δράματος που θα παρουσιαστεί. Στην παράσταση, πέραν του συνθέτη και δημιουργού Gunter Baby Sommer, λαμβάνουν μέρος στα πνευστά η katharina Sommer και στην απόδοση του κειμένου οι γερμανίδες ηθοποιοί Nantine Quittner και Lotti Kalotti. Τη μετάφραση από τα ελληνικά στα γερμανικά έκανε η φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου.

sommer alex alex

Σημειώνεται ότι πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στο Κομμένο το βράδυ της 16ης Αυγούστου 2013. Ακολούθησε παράσταση στην πόλη Βαϊμάρη της Γερμανίας, το μήνα Μάη του 2015, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του τοπικού δήμου και του δεύτερου ελληνογερμανικού φεστιβάλ ανάγνωσης. Παραστάσεις δόθηκαν στη συνέχεια το μήνα Νοέμβρη του ίδιου έτους στην Άρτα, στα Γιάννενα, στο Αίγιο και στην Αθήνα, και τον Φεβρουάριο του 2016 στο Μόναχο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου για να τιμήσει το μαρτυρικό Κομμένο, με αφορμή της παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».

 sfountouris arg

Στην ίδια εκδήλωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2017 στο Κάσελ είναι καλεσμένος να μιλήσει και ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών του ολοκαυτώματος του Διστόμου, 10 Ιουνίου 1944. Ο Αργύρης Σφουντούρης ήταν τότε ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών και έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του. Μετά την καταστροφή του χωριού του ο Αργύρης βρίσκεται μέσω μιας αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελβετία, όπου σπουδάζει και κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ) στα Μαθηματικά και την Αστροφυσική. Διδάσκει, στη συνέχεια, σε λύκεια της Ζυρίχης και μεταφράζει Έλληνες ποιητές στα γερμανικά.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας