Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Στη Λάρισα ο «Ισαάκ Μιζάν» Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.

larisaΣτο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας παρουσιάζεται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 το απόγευμα το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641». Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Λάρισας και ο Σύλλογος Ζαγορισίων Ν. Λάρισας «Οι Ριζάρηδες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος και θεατρική συγγραφέας Νίκη Ζούκη και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου, η οποία θα αποδώσει και κείμενα του βιβλίου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Δέσποινα Αράπκουλε, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Λεσχών Πολιτισμού και Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Μώρις Μαγρίζος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ο Παναγιώτης Σακογιάννης, Γενικός Γραμματέας του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Λάρισας, και η Σταματία Κοντονάσιου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαγορισίων Ν. Λάρισας «Οι Ριζάρηδες».

Η Λάρισα είναι η έβδομη πόλη την οποία «επισκέπτεται» ο Ισαάκ Μιζάν. Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Άρτα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ακολούθησαν παρουσιάσεις στην Αθήνα, στα Γιάννενα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Ναύπλιο και τη Σπάρτη. Και, καθώς φαίνεται, το βιβλίο αναμένεται να διανύσει πολλά χιλιόμετρα ακόμη.

Σημαντικές αναφορές στο βιβλίο έγιναν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στην Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας, το οποίο οργανώθηκε από τον δήμο Αρταίων και παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. Στη σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Βλαχοπάνος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Ισαάκ Μιζάν και στη διαδρομή που ακολούθησε μιλώντας μαζί του για την τελική επεξεργασία του υλικού και την έκδοση της ιστορίας του ομήρου με αριθμό βραχίονα 182641 σε βιβλίο.

Έχει την αξία του να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι μετά την έκδοση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» έχουν ξεκινήσει, από την πλευρά ιδίως του δήμου Αρταίων, μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν ένα εξαιρετικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας, το οποίο έμοιαζε να βρίσκεται θαμμένο και λησμονημένο. Κι αυτό είναι κάτι που το ομολογούν όχι μόνο πολίτες της άλλης Ελλάδας, αλλά και πολίτες της ίδιας της Άρτας.

Ο «Ισαάκ Μιζάν» ανήκει στην πνευματική εκείνη δύναμη που σφυρηλατεί την πίστη στον άνθρωπο και τη δημοκρατία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το ναζισμό και το φασισμό.  


Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας