Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

"Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641" - Στην Πανηπειρωτική

panipirotiki afisaΠανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος Δευτέρα 8 Μαΐου, 6.30 μ. μ. Το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», που έγραψε ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, και ώρα 6.30 μ. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κλεισθένους 15, πίσω από το δημαρχείο Αθηνών, 7ος όροφος).

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ., όπου βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου 1944 οι ναζιστές μάζεψαν τους Εβραίους της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, του Αγρινίου, της Πάτρας, της Αθήνας, της Λάρισας, των Τρικάλων, του Βόλου και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Και φορτώνοντάς τους στα βαγόνια της ντροπής, τους μετέφεραν στο Άουσβιτς, όπου οι ηλικιωμένοι, οι ανίκανοι για δουλειά, οι μητέρες και τα παιδιά οδηγήθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων και από εκεί στους φούρνους. Και οι ικανοί για δουλειά χώθηκαν στους άλλους θαλάμους και στα καταναγκαστικά έργα.

panipirotiki afisa

Ο Αρτινός Εβραίος Ισαάκ Μιζάν, ο ήρωας του βιβλίου, ζει σήμερα στη Γλυφάδα. Και συνεισφέρει με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει στη διατήρηση της μνήμης και στην καταδίκη της απανθρωπιάς που χαρακτηρίζει το ναζισμό. Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από Ήπειρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Λαοκράτης Βάσσης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, η Κατερίνα Μπαλκούρα, Φιλόλογος – Ιστορικός, και ο Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Θα προλογίσει και συντονίσει ο Βασίλης Τσίρκας, Βουλευτής Άρτας.

panipirotiki prosklisi

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντώνης Κοντός, Πρόεδρος Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, ο Γιώργος Δόσης, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κώστας Καρούσος, πρώην Πρόεδρος, νυν Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Ελλάδος, και εκπρόσωπος των εκδόσεων «Άπειρος Χώρα».

Την εκδήλωση, η οποία υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνουν ο Σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας