Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Εξάρχεια «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

anagnostou athina vlaxopΣτο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτη, Εξάρχεια) παρουσιάζεται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 π. μ. το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Την εκδήλωση διοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, η Αδελφότητα Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».


Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου περιγράφει τη σφαγή της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας Κώστας Αναστασίου, από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις, την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943. Η Μουσιωτίτσα ήταν το πρώτο χωριό της Ηπείρου που δέχτηκε μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της γερμανικής ναζιστικής μηχανής και γνώρισε την κτηνώδη «βία χωρίς όρια». Ο Κώστας Αναστασίου ήταν ο μόνος που επέζησε ανάμεσα στους 63 τους οποίους έστησαν και θέρισαν με το πολυβόλο οι Γερμανοί στην περιοχή Σπιθάρι του χωριού.
Ο Κώστας Αναστασίου υπήρξε ένας απλός άνθρωπος της ελληνικής επαρχίας, που βρέθηκε πολλές φορές και σε διαφορετικά μέρη αντιμέτωπος με το θάνατο, αλλά χάρη σε κάποια περίεργη απόφαση της μοίρας του κατόρθωσε εντέλει να ζήσει και να διανύσει το δρόμο που του όρισε εκείνη. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο (1946 – 1949) και στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο της ξενιτιάς και των ωκεανών, για να μπορέσει να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του μέσα σε μια πατρίδα που έφερε βαθύ το τραύμα της ματωμένης δεκαετίας του 1940.
Τον Αύγουστο του 1949 κλείνει η αυλαία του πολέμου, που αναστάτωσε και μάτωσε τη χώρα για δέκα χρόνια. Η Ελλάδα των ηττημένων παίρνει το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Και η Ελλάδα των νικητών παίρνει το δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των δυτικών ωκεανών. Νικητές και ηττημένοι δίνουν νέες μάχες εντός και εκτός συνόρων, για να επουλώσουν τις πληγές της ταραγμένης δεκαετίας της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου, οι οποίες θα μένουν, ωστόσο, ανοιχτές για πάνω από μισόν αιώνα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, π. Βουλευτής, Νομικός, Συγγραφέας, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ, και η Γεωργία Ζώη, Ηθοποιός και Αρχιτέκτων. Θα παρέμβει ο Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Οδοντίατρος, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, ενώ θα προλογίσει και συντονίσει η Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα, Φιλόλογος ΜΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Κορινθίας, Επιμελήτρια του βιβλίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Δήμος, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, και εκπρόσωποι φορέων.
Συμμετέχει η Χορωδία και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου.

anagnostou athina vlaxop

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας