Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Στον Χορτιάτη το Κομμένο

malios oikogeneiaΣτον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το βράδυ η μαρτυρική σελίδα του Κομμένου. Το χρονικό της σφαγής του Κομμένου περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη των 149 αμάχων που σφαγιάστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 109 γυναίκες και κορίτσια. 300 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μέρος των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ που διοργανώνουν, τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η Εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570». Στις φετινές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος θα σχολιάσει το ιστορικό της σφαγής του χωριού, όπως αυτό θα αποτυπωθεί μέσα από τις μαρτυρίες όσων επέζησαν της σφαγής. Το βίντεο με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά στοιχεία επιμελήθηκε ο Ηλίας Λάμπρης.

Στο αφιέρωμα θα ακουστούν κομμάτια από τη μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno (Τραγούδια για το Κομμένο)», που δημιούργησε το έτος 2012 ο Γερμανός κρουστός και επίτιμος δημότης του Κομμένου Gunter Baby Sommer. Όπως δήλωσε στον «Τ» ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, «το Κομμένο συνεχίζει το ταξίδι του, με την ελπίδα πως και η ελάχιστη ακόμα συνεισφορά του στον αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο συνιστά μια σημαντική πράξη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της τραυματικής μνήμης και στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων που οφείλει η σημερινή Γερμανία στα θύματα της ναζιστικής καταιγίδας. Και αυτό, δηλαδή οι αποζημιώσεις, είναι θέμα ηθικής και δικαιοσύνης».

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας