Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Εντυπωσίασε το πρωτότυπο δρώμενο «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» στις εκδηλώσεις Μνήμης του Κομμένου

papaxatzi201909Η πρωτότυπη εικαστική περφόρμανς «FREE Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (Free-no future without remembrance) της Artifactory εντυπωσίασε όσους παρευρέθηκαν στην πλατεία του Κομμένου το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ημέρα Μνήμης των 317 θυμάτων της σφαγής του χωριού, από τα ναζιστικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1943. Η ομάδα νέων από την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας –περφόρμερ Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου παρουσίασε μια ηχητική –εικαστική περφόρμνας με αναφορές στην ιστορία του μαρτυρικού τόπου και ως κύριο θέμα τον πόλεμο και την βία.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην κατασκήνωση μελέτης “Remember ! Act –Art” στο πλαίσιο του έργου «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance) έμαθαν για την ιστορία του Κομμένου και συμμετείχαν σε εργαστήρια με σκοπό να παρουσιάσουν μια παράσταση στο δημόσιο χώρο με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης της ναζιστικής δολοφονίας στο Κομμένο. Τα άσπρα φανελάκια διαφόρων μεγεθών που απλώθηκαν και ανέμισαν στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια έγιναν κόκκινα αναφέρθηκαν σε όσους χάθηκαν και χάνονται άδικα καθημερινά ενώ ακούγονταν οι μαρτυρίες των επιζώντων. Το τραγούδι για το γάμο της Αλεξάνδρας και άλλα στοιχεία από την ιστορία του Κομμένου κατέληξαν σε μια πορεία μνήμης, που μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Η βία απέναντι στους αθώους δεν σταμάτησε στο Κομμένο.

papaxatzi201902papaxatzi201903papaxatzi201907papaxatzi201911

Το έργο «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance) το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης 4, «Ευρωπαϊκή Μνήμη του Προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες». υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory με την υποστήριξη του Δήμου Νικολάου Σκουφά και τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου. Οι 9 εταίροι του προγράμματος από 5 χώρες είναι ο Δήμος του Μιλάνου, η κοινωνική συνεταιριστική Cooperativa sociale Tempo per l’infanzia, η ANED (Εθνική ένωση των απελαθέντων στα ναζιστικά στρατόπεδα, η ANPI, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από την Αλβανία η οργάνωση Dora Et Pajtimit, και το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών ISSH , από την Αυστρία η βιεννέζικη πολιτιστική κολεκτίβα TWOF2 + DAS COLLECTIV από την Κροατία η αστική μη κερδοσκοπική KUMS - SKWHAT και από την Ελλάδα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY.

papaxatzi201910papaxatzi201908papaxatzi201905

To «FREE Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» θα εφαρμόσει μονοπάτια ενεργού συμμετοχής στα κοινά για τους πολίτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό. Οι στόχοι του είναι: πολιτιστικοί και ιστορικοί - να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και την ικανότητα να διαβάσουμε κριτικά τι συμβαίνει στο παρόν, προκειμένου να διαμορφωθούν ερμηνευτικές υποθέσεις του σύγχρονου κόσμου, κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι - να αναπτυχθούν μαθησιακές διαδρομές ξεκινώντας από την άμεση εμπειρία και να ενισχυθεί η αίσθηση της συμμετοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. To FREE έχει επίσης ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο που εργάζεται για τη μνήμη ως κοινότητα, από διαφορετικά θέματα με διαφορετικά εργαλεία, δεξιότητες και δραστηριότητες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Artifactory στο www.artifactory.eu

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας