Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Από το Δίστομο εκπέμπουμε το μήνυμα Η ιστορία μας δεν παραγράφεται ούτε παραχαράζεται

distomosinedrio2024Είχαμε τη χαρά και την τιμή να δηλώσουμε εκ μέρους του μαρτυρικού μας χωριού παρόντες στην Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Αντίποινα»: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διοργάνωσε το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας και Αντίκυρας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας. Τη συντροφιά μας κόσμησε ο φίλος, συγχωριανός μας και μέλος του ΟΜΟΚ Κώστας Λάμπρης, ο οποίος ταξίδεψε το Σάββατο από την Αθήνα για να είναι παρών στις εργασίες της διημερίδας.
Συμπληρώθηκαν φέτος 80 χρόνια από το ματωμένο Σάββατο της 10ης Ιουνίου 1944, όταν οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο χωριό και δολοφόνησαν με απερίγραπτη μανία 224 άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες. Οι εργασίες της διημερίδας φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Μια συνάντηση εκπροσώπων μαρτυρικών τόπων, παλιών φίλων και νέων επιστημόνων, που για δύο μέρες ανέλυσαν τη φρίκη της ναζιστικής μηχανής και σφυρηλάτησαν την ιδέα πως ο δρόμος αυτός της μνήμης και της διεκδίκησης δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ.
Τονίστηκε με κάθε τρόπο ώστε να καταστεί απολύτως σαφές πως πέφτει στο κενό η τακτική των Γερμανών να διεισδύσουν σήμερα στους μαρτυρικούς τόπους με σκοπό να παραχαράξουν την ιστορία μας και να πάρουν συγχωροχάρτι για τα κτηνώδη εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο στρατός τους στη χώρα μας.
Υπογραμμίστηκε πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και πάντα επίκαιρο. Οι απόγονοι των θυμάτων δηλώνουν πως δε λησμονούν τους νεκρούς τους και δε συγχωρούν τους σφαγείς τους. Το Κομμένο των 317 τραγικών θυμάτων της ναζιστικής καταιγίδας δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Στις εργασίες της διημερίδας είχαμε την ευκαιρία να παρέμβουμε δια του Δημήτρη Βλαχοπάνου, Προέδρου του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ), με την παρουσίαση του θέματος «1η Μεραρχία Εντελβάις στην Ήπειρο και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, η περίπτωση του μαρτυρικού Κομμένου».
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε για την άριστη φιλοξενία στον φίλο Γιάννη Σταθά, Δήμαρχο Διστόμου Αράχοβας και Αντίκυρας, στην Αμαλία Παπαϊωάννου, Αρχαιολόγο, Επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, και σε όλους τους φίλους που με προθυμία συζήτησαν μαζί μας για την κοινή ιστορία Κομμένου και Διστόμου.
Ο αγώνας συνεχίζεται και ενδυναμώνεται. Οι μαρτυρικοί τόποι κρατούν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα της μνήμης και της διεκδίκησης Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας