Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Στις εκδηλώσεις Μνήμης του Κομμένου στις 16 Αυγούστου το δρώμενο «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη»

dromena kommeno 2019 art factoryΗ Artifactory ενημερώνει και προσκαλεί στο δρώμενο FREE «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μνήμης του Κομμένου την Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 21.00 στην πλατεία του χωριού από την ομάδα νέων από την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι νέοι που συμμετέχουν στην κατασκήνωση μελέτης “Remember ! Act –Art” στο πλαίσιο του έργου «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance) έμαθαν για την ιστορία του Κομμένου και συμμετείχαν σε εργαστήρια με σκοπό να παρουσιάσουν μια παράσταση στο δημόσιο χώρο που παρουσιάζεται αύριο, 16 Αυγούστου και συνδέεται με τη διατήρηση της μνήμης της ναζιστικής δολοφονίας στο Κομμένο. Επιμελήτρια των εργαστηρίων είναι η Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου εικαστική καλλιτέχνης, που δραστηριοποιείται στην performance art και στον κινηματογράφο.

Το έργο υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory με την υποστήριξη του Δήμου Νικολάου Σκουφά και τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου 2019 στο Κομμένο την κατασκήνωση μελέτης “Remember ! Act –Art” στο πλαίσιο του έργου «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance) το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης 4, «Ευρωπαϊκή Μνήμη του Προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες».

Οι 9 εταίροι του προγράμματος από 5 χώρες είναι ο Δήμος του Μιλάνου, η κοινωνική συνεταιριστική Cooperativa sociale Tempo per l’infanzia, η ANED (Εθνική ένωση των απελαθέντων στα ναζιστικά στρατόπεδα, η ANPI, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από την Αλβανία η οργάνωση Dora Et Pajtimit, και το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών ISSH , από την Αυστρία η βιεννέζικη πολιτιστική κολεκτίβα TWOF2 + DAS COLLECTIV από την Κροατία η αστική μη κερδοσκοπική KUMS - SKWHAT και από την Ελλάδα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY.

To «FREE Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» θα εφαρμόσει μονοπάτια ενεργού συμμετοχής στα κοινά για τους πολίτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό. Οι στόχοι του είναι: πολιτιστικοί και ιστορικοί - να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και την ικανότητα να διαβάσουμε κριτικά τι συμβαίνει στο παρόν, προκειμένου να διαμορφωθούν ερμηνευτικές υποθέσεις του σύγχρονου κόσμου, κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι - να αναπτυχθούν μαθησιακές διαδρομές ξεκινώντας από την άμεση εμπειρία και να ενισχυθεί η αίσθηση της συμμετοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. To FREE έχει επίσης ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο που εργάζεται για τη μνήμη ως κοινότητα, από διαφορετικά θέματα με διαφορετικά εργαλεία, δεξιότητες και δραστηριότητες.

Λίγα λόγια για την Artifactory

Η Artifactory είναι ένας πολυδύναμος και ευέλικτος σύνδεσμος που λειτουργεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και προσβλέπει μια κοινωνία με γνώμονα τον πολιτισμό. Επιδιώκει να αξιοποιήσει την εκπαιδευτική αξία του πολιτισμού και των τεχνών μέσω εμπειριών από πρώτο χέρι με ακροατήρια σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην Artifactory θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά και τις τέχνες ως τον κύριο μοχλό για την κοινωνική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση των πολιτών και την εξέλιξη νέων δεξιοτήτων για νέες θέσεις εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Artifactory στο www.artifactory.eu

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας