Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Günter Baby και Katharina Sommer με «Τα αγαπημένα μας πράγματα» στο Κομμένο ξανά 15 Αυγούστου το βράδυ

sommer 2Μια μαγική βραδιά έρχονται να χαρίσουν στους φίλους τους της Άρτας και του Κομμένου ο Günter Baby Sommer και η Katharina Sommer. Το βράδυ της 15ης Αυγούστου, στην αυλή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Κομμένου, το δίδυμο Günter και Katharina Sommer θα μας ταξιδέψει μελωδικά υπό τους ήχους των κρουστών και των πνευστών στους κόσμους του αλλιώτικου και του αδοκίμαστου, με συνθέσεις μιας μουσικής πλημμυρισμένης από στοιχεία της Folkmusic, Jazzmusic και Contemporary classic music.

 

Οι δύο καλλιτέχνες έρχονται από τη Δρέσδη της Γερμανίας για να αφιερώσουν τη συναυλία τους με τίτλο «Τα αγαπημένα μας πράγματα» στους επιζώντες της σφαγής του Αυγούστου του 1943 και στους σημερινούς κατοίκους αλλά και φίλους του Κομμένου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Günter Baby Sommer είναι επίτιμος δημότης Κομμένου, το οποίο έχει επισκεφτεί πολλές φορές ως τώρα με την Katharina Sommer και έχει δημιουργήσει τόσο στο ίδιο το Κομμένο όσο και στην ευρύτερη περιοχή έναν κύκλο αγαπημένων φίλων που τον περιμένουν πάντα.

sommer 1Καθηγητής της μουσικής Ακαδημίας της Δρέσδης συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κρουστών παγκοσμίως. Γνώρισε το Κομμένο το 2008, όταν το επισκέφτηκε για πρώτη φορά καλεσμένος από τον Νίκο Τουλιάτο, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ της κρουστοπανήγυρης Κομμένου. Από τότε συνδέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του, αλλά πολύ περισσότερο με την τραγική ιστορία του χωριού. Το 2012 ολοκλήρωσε τη μουσική παραγωγή “Songs for Kommeno”, την οποία παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το βράδυ της Πέμπτης 16 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο αποτελούμενο από κατοίκους του Κομμένου και φίλους του από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το έργο παρουσιάστηκε εν συνεχεία στο jazzfestival του Βερολίνου, καθώς και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Συνεργάτες του για τη δημιουργία του έργου υπήρξαν η Σαββίνα Γιαννάτου στα φωνητικά, ο Φλώρος Φλωρίδης στα πνευστά, ο Σπήλιος Καστάνης στο βιολοντσέλο και ο Ευγένιος Βούλγαρης στα έγχορδα.

Τον επόμενο χρόνο ο Günter Baby Sommer εργάστηκε πάνω στο έργο «Γάμος στο Κομμένο» βασισμένο στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», δημιουργώντας ένα μουσικό δράμα με στοιχεία μουσικής και ανάγνωσης. Μαζί με την Katharina Sommer στα πνευστά και δύο ηθοποιούς στο αναλόγιο, ο Sommer ανέπλασε την ιστορία του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας φορτισμένη με το συνδυασμό του λυρικού και του δραματικού στοιχείου. Το έργο ξεκίνησε από το Κομμένο και παρουσιάστηκε εν συνεχεία στη Βαϊμάρη, το Μόναχο, το Κάσελ, την Αθήνα, την Άρτα, τα Γιάννενα, το Αίγιο κλπ.

Ο Günter Baby Sommer είναι ένας ανθρωπιστής καλλιτέχνης, είναι ένας ειρηνιστής, που μάχεται κατά του φασισμού και του ναζισμού. Με το έργο του και την αγάπη του για το Κομμένο είναι πλέον ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της ιστορίας του ανά τον κόσμο.

 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας