Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Δ. Βλαχοπάνος, Η. Λάμπρης Προσκύνημα στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας

gavalou3Το χωριό Γαβαλού του δήμου Αγρινίου είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε την Κυριακή 5 Αυγούστου το πρωί, προκειμένου να παραστούμε στο μνημόσυνο που τέλεσαν οι τοπικές αρχές για να τιμήσουν τη μνήμη δεκάδων πατριωτών της περιοχής Μακρύνειας, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Ιούλιο του 1943.

Ο ομιλητής Βασίλης Κυριαζής, δικηγόρος Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων (ΠΕΔ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στην Ελλάδα και περιέγραψε, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, με λυρικούς τόνους και ποιητικούς στίχους τη σημασία και την αξία της θυσίας των Ελλήνων στο βωμό της παγκόσμιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

 

Μετά τη λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Γαβαλούς. Εξυπακούεται πως καταθέσαμε στεφάνι εκ μέρους των κατοίκων του Κομμένου. Και είχαμε την ευκαιρία να περιγράψουμε μέσα σε λίγα λόγια την έκταση και το μέγεθος της σφαγής του χωριού μας.

 

Σημειώνουμε πως τόσο η αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαβαλούς και γενικότερα οι τοπικές αρχές της περιοχής έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε σε καφέ του χωριού για το ολοκαύτωμα του Κομμένου.

Τιμές στην εκδήλωσε απέδωσε η φιλαρμονική δήμου Αγρινίου.

gavalou3gavalou2

gavalou4

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας