Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ και Ο ΤΟΠΟΣ

gliptiki kai o toposΤο Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του με γενικό τίτλο “ Εν αρχή ήν…ο τόπος “ θα διοργανώσει εκδήλωση τον Αύγουστο με θέμα « Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ και Ο ΤΟΠΟΣ». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου, 8,30 μ.μ. στο χώρο του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο και θα είναι αφιερωμένη στο έργο του συμπατριώτη μας γλύπτη, δάσκαλου και ευεργέτη της τέχνης και του τόπου, Θόδωρου Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει βασικά ένα εικαστικό ταξίδι στη γλυπτική μέσα απο το έργο του καλλιτέχνη, με έκθεση έργων του, σχετικές ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τη γλυπτική τέχνη και το μουσείο “Θεόδωρος Παπαγιάννης”.

 Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο τιμώμενος καλλιτέχνης, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας, εκπρόσωποι του ομίλου φίλων του Μουσείου Παπαγιάννη, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, της Αδελφότητας Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, & άλλων προσκεκλημένων φορέων. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά εδέσματα και τσίπουρο.

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018

Η όλη εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση   Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης.

 Ο εκ των ιδρυτών του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, εικαστικός, Βασίλης Σταύρου αναφέρει σχετικά: “Με την έκθεση αυτή, πέραν των άλλων θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε την ανάγκη ύπαρξης μουσείων και χώρων για τη σύγχρονη τέχνη στον τόπο μας. Βασικό πλαίσιο της εκδήλωσης ούτως ή άλλως αποτελεί η μεγάλη προσφορά και ευεργεσία του Θόδωρου Παπαγιάννη για τον τόπο μας, με την δημιουργία του ομώνυμου μουσείου, καθώς και η εικαστική διαδρομή του. Εξ άλλου ή ίδρυση της πινακοθήκης που έχει προγραμματίσει και προωθεί το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο, γίνεται με γνώμονα και αφετηρία το μουσείο σύγχρονης τέχνης ‘Θεόδωρος Παπαγιάννης“ στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Στοχεύουμε ακριβώς σε μια παράλληλη πορεία και στο πλαίσιο αυτό οι θεματικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που διοργανώνουμε, αποτελούν δείγμα τού πολιτισμικού οράματος που προτείνουμε για την ευρύτερη περιοχή. Η δημιουργία του πολυχώρου, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει ο ανοιχτός χώρος στη φύση, θα οδηγήσει στην καλύτερη αντίληψη της έννοιας και του ρόλου της τέχνης“.

 

papagiannis theodorosΟ Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Υπήρξε καθηγητής Γλυπτικής από το 1970, με τον διορισμό του ως βοηθός του γλύπτη -καθηγητή Γιάννη Παππά, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά από 40 χρόνια περίπου πανεπιστημιακής καριέρας, ίδρυσε το “Μουσείο Σύγχρονης τέχνης “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ” στη γενέτειρά του το Ελληνικό Ιωαννίνων. Το Μουσείο λειτουργεί απο το 2009 και αποτελεί σήμερα μία ανεκτίμητη προσφορά του καλλιτέχνη στον τόπο, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αφηγείται: ”Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. ..”

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας