Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των χωριών του Φαναρίου

stauroxoriΦέτος, ύστερα από 75 χρόνια της εκτέλεσης των Σταυροχωριτών 3 Σεπτεμβρίου 1943 και κατόπιν της κοπιαστικής προσπάθειας της Ομάδας Πρωτοβουλίας ανάδειξης αυτού του ιστορικού γεγονότος που είναι μόνο ένα μέρος της μεγάλης καταστροφής του Φαναρίου τον Αύγουστο του 1943, υλοποιείται το όραμα που από την πρώτη στιγμή είχε η εν λόγω Ομάδα.


Έτσι την Παρασκευή 10 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Αποκαλυτπήρια του Μνημείου των Εκτελεσθέντων Σταυροχωριτών από τους Γερμανούς και τους Τσάμηδες.
Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει αξιόλογους ομιλητές που θα μιλήσουν για εκείνη την ιστορική περίοδο αλλά και για την απονομή της Δικαιοσύνης προς τον ελληνικό λαό που χτυπήθηκε από τον γερμανικό χιτλερισμό.

stauroxori
Οι διακεκριμένοι ομιλητές είναι:
Θωμάς Μπάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
“Η καταστροφή του Φαναρίου από τους Γερμανούς το 1943”

Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
“75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των χωριών του φαναρίου: Ανυποχώρητος αγωνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη”

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η παρουσία του κ. Βασίλη Μπρακατσούλα, εξαιτίας της πολυκύμαντης ζωής του και του πλούσιου έργου του ως:
Αντιστασιακός, Πρώην Βουλευτής, Νομικός και συγγραφέας
Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Στο στούντιο του Prisma 91,6 ήταν καλεσμένοι η κα Κατερίνα Ντάση, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια σε θέματα τοπικής ιστορίας και ο πρόεδρος της τ.κ. Σταυροχωρίου Βασίλης Κατσούκης.
Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της τ. κοινότητας Σταυροχωρίου, για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας που θα πραγματοποιηθούν τα Αποκαλυπτήρια και η οποία δεν συμπίπτει με την ημερομηνία εκτέλεσης, απάντησε ότι έχει επιλεγεί η 10η Αυγούστου λόγω της εισβολής των Γερμανών στο Φανάρι εκείνη την ημέρα αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα οι εκατοντάδες Φαναριώτες που ζουν εκτός του Φαναρίου, να τιμήσουν με την παρουσία τους την τελετή Αποκαλυπτηρίων, καθώς πολλοί θα παρευρίσκονται στο Φανάρι λόγω καλοκαιρινών αδειών, έχοντας έτσι την ευκαιρία να παραστούν αλλά και να γνωρίσουν ένα κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας.

ΠΗΓΗ: PREVEZATODAY

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας