Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Μουσείο Ολοκαυτώματος Κομμένου Η ζωντανή μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

palio spitiΣυνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Κομμένου. Ελπίζουμε πως λίγο πριν την τέλεση του μνημόσυνου της 16ης Αυγούστου 2016, 73 χρόνια μετά τη σφαγή του χωριού μας από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του. Βέβαια το έργο τώρα ξεκινά.

Και φυσικά δε φτάνει μόνο η κατασκευή του. Οι εργασίες που θα απαιτηθούν για να στεγάσει την ιστορία του χωριού και, ιδίως, την ιστορία του ολοκαυτώματος είναι πολλές και κοπιαστικές. Οι κάτοικοι του Κομμένου, οι νεότερες γενιές, είναι πάντα πρόθυμοι να συνεισφέρουν για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προβολή της μαρτυρικής σελίδας του χωριού τους και την καταγγελία με κάθε τρόπο του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού.

 

 Το Μουσείο δε θα ’ναι η ζωντανή μόνο μνήμη και ιστορία του τόπου μας. Θα ’ναι συγχρόνως και η έκφραση του γενικού και απαράγραπτου αιτήματος να πληρώσουν οι Γερμανοί τις οφειλές τους προς την Ελλάδα.

 

Μπορεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Κομμένου να έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το οποίο συστάθηκε πριν δύο χρόνια, ωστόσο αυτό δυναμώνει ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

 

 Είμαστε βέβαιοι πως συμφωνούν πάνω σ’ αυτό και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Στάθης Γιαννούλης, και οι τοπικές αρχές του Κομμένου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Νικολάου Σκουφά.

 

Τα εγκλήματα πολέμου δεν ξεχνιούνται, δε συγχωρούνται και δεν παραγράφονται.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας