Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαρτυρικό Κομμένο Άρτας

tsipras kaisarianhΣτο μαρτυρικό χωριό Κομμένο Άρτας, όπου στις 16 Αυγούστου 1943 διαπράχθηκε ένα τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας.
    Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα παραστεί στο καθιερωμένο μνημόσυνο για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ανάμεσα στα οποία ήταν 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες.


   Σημειώνεται ότι η σφαγή του Κομμένου είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με εκείνες του Διστόμου και των Καλαβρύτων, ενώ αργότερα απασχόλησε και τη Δίκη της Νυρεμβέργης.


   Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
kommeno ert 2Ώρα 10:55 Πέρας αφίξεως επισήμων στο Γραφείο της Κοινότητας
Ώρα 11:00 Μνημόσυνο σφαγιασθέντων στον Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
Ώρα 11:10 Πομπή προς το Ηρώο
Ώρα 11:20 Άφιξη στο χώρο του Ηρώου
Ώρα 11:25 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων
Ώρα 11:35 Χαιρετισμός Δημάρχου
Ώρα 11:40 Χαιρετισμός Πρωθυπουργού
Ώρα 11:50 Ομιλία για το χρονικό της σφαγής
Ώρα 12:00 Προσκλητήριο Νεκρών
Ώρα 12:10 Κατάθεση στεφάνων
Ώρα 12:15 Ενός λεπτού σιγή
Ώρα 12:16 Εθνικός Ύμνος – Πέρας τελετής
   Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Κομμένο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αθαμάνιο Άρτας.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:
   "Η 16η Αυγούστου 1943 αποτελεί την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα τη Βέρμαχτ.epizontes2 Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές του άμαχου πληθυσμού κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νοηματοδότηση της ημέρας μνήμης των 317 θυμάτων του Κομμένου, είναι για την Αριστερά και για τους δημοκρατικούς πολίτες πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο φασισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, έχει κάνει σαφή τα καταστροφικά αποτελέσματά του και η ανθρωπότητα καλείται για μια ακόμη φορά να διδαχτεί από την ιστορία.
   Την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Κομμένου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός παρίσταται στο Μαρτυρικό Κομμένο. Η παρουσία του εγείρει πλήθος συμβολισμών, ειδικά σε μία ταραγμένη περίοδο για την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνας σταθερότητας και πραγματικής δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου."

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας