Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

«317» Του Κομμένου

317 maurosΜε το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «317» στο 14ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και τις έκλεισε την Κυριακή 29. Με ανάρτησή του ο σκηνοθέτης της ταινίας Εμμανουήλ Μαύρος αναφέρει χαρακτηριστικά:  

«Η αυλαία του 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ έπεσε χαρίζοντας στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “317” το 2o Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Φεστιβάλ για την ολοκληρωμένη κάλυψη του συγκλονιστικού θέματος και τη διάσωση αυθεντικών ιστορικών μαρτυριών χωρίς να εκβιάζει εύκολους συναισθηματισμούς.
Πόσους και ποιους να ευχαριστήσω γι’ αυτή την βράβευση…

Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest για την επιλογή και την βράβευση. Ένα ταπεινό ευχαριστώ κι ένα μεγάλο μπράβο, στη γυναίκα μου Ρένα Σανταμούρη, που κατά τη διάρκεια της εξάμηνης επεξεργασίας του έργου με ανεχόταν όταν πάλευα με τους δαίμονες αλλά και τις εξαιρετικές της τρισδιάστατες απεικονίσεις, στον Δημήτρη Βλαχοπάνο, που ως επιστημονικός συνεργάτης και καθοδηγητής βοήθησε όλη την ομάδα παρουσιάσει ένα άρτιο ιστορικό ντοκουμέντο, στην Σοφία Ευαγγελινού, που άντεξε ψυχολογικά συνομιλώντας με τους αυτόπτες μάρτυρες, στον “μικρό” μου Γιώργο Μαύρο, που προσεκτικά επιμελήθηκε τον ήχο των γυρισμάτων, στον Λάζαρο Αγγουρά, που η εικόνα του έδωσε αυτό το βήμα που χρειάζονταν οι πρωταγωνιστές, στον Δημήτρη Ευαγγελινό, που όντας στο τιμόνι της οργάνωσης παραγωγής, το έργο αυτό, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αλλά και στη μουσική του σύνθεση που έδωσε στο έργο ένα διαφορετικό ρυθμό τέτοιο, που με βοήθησε να ξεφύγω από αφηγηματικά στερεότυπα και γενικά όλη την ομάδα της εταιρείας παραγωγής Earthview και της

RS Architecture + Design Studio.

Μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον αφηγητή του έργου Νίκο Πανόπουλο, που με την εξαιρετική εκφραστική φωνή του έδωσε νόημα στα λόγια και στην εικόνα αλλά και τη Μαγδαληνή Σιώζου, που με την αισθαντική φωνή της στο παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι “Βγήκα ψηλά και πλάγιασα” και τις απαγγελίες της μας έκανε όλους να δακρύσουμε».
Με τη σειρά του ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου αναφέρει σε ανάρτησή του:
«Νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς για την εξαιρετική αυτή διάκριση της ταινίας 317. Ευτυχείς που ο σκηνοθέτης Εμμανουήλ Μαύρος ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου μας.
Ευτυχείς που ο Δημήτρης Βλαχοπάνος ανήκει, επίσης, στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου μας. Ευτυχείς που αναδεικνύεται η σφαγή του Κομμένου ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ευτυχείς που τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Κομμένο με τη συμμετοχή και τις μαρτυρίες πολλών επιζώντων της καταστροφής.

Ευτυχείς που ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών και φίλων της earthview γνώρισαν το Κομμένο από κοντά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προκύψει ένα συνταρακτικό αποτέλεσμα, που ανοίγει περισσότερο το δρόμο για έναν κόσμο ειρήνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.
Ευτυχείς που κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και ζωντανή την τραγική σελίδα του Κομμένου.
Η ιστορία και η τέχνη είναι μια δυναμική απάντηση στους ζοφερούς καιρούς που διανύουμε. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της ταινίας. Ευχαριστούμε ξεχωριστά τον σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρο που πίστεψε σ’ αυτή και της δόθηκε με όλη του την ψυχή»

 

ΠΗΓΗ: ixotisartas.gr

 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας