Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα

prosfigesΣυντακτης: Βαρβαρα Αγγελη
Δημοσιευση: 9-01-2020, 21:33
ΗΠΕΙΡΟΣ                                                                                                                                                                                                                      Το σχέδιό της για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα επιχειρεί να επισπεύσει η κυβέρνηση, με τις φωνές διαμαρτυρίας να μη λείπουν.

Στην Ήπειρο, πρόκειται να δημιουργηθεί μία ακόμη δομή, και μάλιστα στο Χανόπουλο Άρτας. Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε σήμερα στους τοπικούς φορείς κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αλλά και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις εξελίξεις και αντέδρασε.

Το δημοτικό συμβούλιο της Άρτας είχε πει «όχι» την περασμένη εβδομάδα στη χωροθέτηση δομής φιλοξενίας προσφύγων σε έκταση που προορίζεται για επιχειρηματικό πάρκο στον Αμμότοπο, υπενθυμίζοντας την κυβερνητική δέσμευση περί κατανομής του πληθυσμού των προσφύγων-μεταναστών σε ποσοστό 1% ανά Περιφέρεια. Ένα ποσοστό που έχει ξεπεραστεί ήδη στην Ήπειρο.

Το «όχι» του Δήμου Αρταίων, όπως φαίνεται, δεν επηρέασε καθόλου τα αρμόδια υπουργεία, που εντόπισαν τάχιστα άλλον χώρο, που ανήκει σε ιδιώτη, στο Χανόπουλο, χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των τοπικών φορέων.

Η δομή που θα γίνει στο Χανόπουλο θα είναι μια ελεγχόμενη δομή, όπως και οι υπόλοιπες που θα γίνουν σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας. Δεν θα είναι κλειστό κέντρο, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες/μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν από τις δομές, αλλά θα πρέπει να επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα. Στη δομή του Χανόπουλου, το οποίο απέχει 6 χλμ. περίπου από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα, θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως 1500 άνθρωποι. Η συνολική έκταση που υπάρχει, ανέρχεται σε 50 στρέμματα.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας