Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Στο Κομμένο το 7ο δημοτικό σχολείο Άρτας Ένα μικρό και περιεκτικό μάθημα τοπικής ιστορίας

7dimotikoΤο Κομμένο επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου οι μαθητές της έκτης τάξης του 7ου δημοτικού σχολείου Άρτας. Με πρωτοβουλία της διευθύντριας του σχολείου κυρίας Κατερίνας Ντάση και με την ευθύνη της δασκάλας κυρίας Άννας Φαρδέλλα, οι 50 μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με την τραγική ιστορία του ολοκαυτώματος του Κομμένου και να γνωρίσουν ένα από τα πιο κτηνώδη εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός στις 16 Αυγούστου 1943.

Οι μαθητές οδηγήθηκαν από τις δασκάλες τους στο μνημείο του χωριού, όπου τους περίμεναν ο τοπικός σύμβουλος Κομμένου Ηλίας Λάμπρης και ο φιλόλογος – συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος. Η δασκάλα τους Άννα Φαρδέλλα αναφέρθηκε εν συντομία στο χρονικό της σφαγής του Κομμένου και επισήμανε το γεγονός ότι μεταξύ των 317 νεκρών περιλαμβάνονται 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών. Στη συνέχεια ανέθεσε στα παιδιά να διαβάσουν τα ονόματα των θυμάτων με την ηλικία του καθενός. Οι μικροί μαθητές πάθαιναν ένα μικρό σοκ καθώς σταματούσαν σε παιδιά που η ηλικία τους ήταν μόλις μερικών μηνών.
Μετά το μνημείο οδηγήθηκαν στην αίθουσα προβολών όπου παρακολούθησαν ένα μικρό βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο Ηλίας Λάμπρης και περιλαμβάνει το ιστορικό της καταστροφής μέσα κυρίως από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το γεγονός αλλά σώθηκαν από το θάνατο. Η συγκίνηση των παιδιών ήταν απρόσμενη. Κάποια από αυτά ξέσπασαν σε κλάματα. Κάποιο αγόρι δεν άντεξε και βγήκε από την αίθουσα ψιθυρίζοντας πως δεν μπορεί να ήταν άνθρωποι αυτοί που εκτελούσαν με τόση βαρβαρότητα γυναίκες και παιδιά.
Κλείνοντας το πρόγραμμα της επίσκεψης τονίστηκε από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο πως ο πόλεμος αποκτηνώνει τον άνθρωπο και μετατρέπει τα μέχρι χθες ανυποψίαστα παιδιά σε φανατισμένους στρατιώτες, οι οποίοι στο όνομα της πατρίδας και του αρχηγού τους διαπράττουν φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον άμαχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Είναι πολύ όμορφο τα παιδιά να ζουν μέσα στην ασφάλεια της ειρήνης, να έχουν τους δασκάλους τους και να σπουδάζουν. Και είναι φοβερό άλλα παιδιά, όπως τα παιδιά της Συρίας και των Κούρδων σήμερα, να διώχνονται από τα σπίτια τους και να θαλασσοπνίγονται χωρίς να έχουν φταίξει ποτέ σε τίποτα. Και ζητήθηκε τέλος από τους μαθητές να καταγγέλλουν αυτά τα εγκλήματα και να καταδικάζουν κάθε πολεμική πράξη.

7dimotiko1

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας