Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Το Κομμένο και η ιστορία του στον Άσσο Πρεβέζης

IMG 0018Με κομμένη την ανάσα τους και με έκδηλη την οργή τους εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων που αιματοκύλησαν το Κομμένο και ολόκληρη την Ήπειρο παρακολούθησαν οι κάτοικοι του χωριού Άσσος και των διπλανών χωριών της Πρέβεζας το ντοκουμέντο με θέμα της σφαγή του Κομμένου, το οποίο παρουσίασαν εκεί ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο Ηλίας Λάμπρης το περασμένο Σάββατο 3 Αυγούστου.

 

Πλημμύρισε από συγκίνηση και αγωνία η αίθουσα του δημοτικού σχολείου Άσσου, όπου ο Σύλλογος Αποδήμων Ασσιωτών «Ο Μάρκος Μπότσαρης» διοργάνωσε βραδιά μνήμης και τιμής με θέματα τη σφαγή του Κομμένου και τη συμβολή των Ασσιωτών αγωνιστών στην εθνική αντίσταση (1941 - 1944) και στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν του ολοκαυτώματος Κομμένου αποτέλεσαν το κυρίαρχο στοιχείο της εκδήλωσης, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί Ηπειρώτες, όχι μόνο νεότερης ηλικίας, αγνοούν τα επιμέρους επεισόδια και τις ουσιαστικές λεπτομέρειες αυτής της φρικτής πράξης των γερμανικών δυνάμεων. Γι’ αυτό και μένουν άφωνοι όταν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός του πανηγυριού που γιόρταζαν οι κάτοικοι του Κομμένου την παραμονή της σφαγής, αλλά πολύ περισσότερο στο γεγονός του γάμου της Αλεξάνδρας, τον οποίο έπνιξαν στο αίμα οι επιδρομείς.

Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του Κομμένου, αλλά και από άλλους ομιλητές, οι εκδηλώσεις αυτές συνιστούν το καλύτερο μνημόσυνο που τελούμε για να τιμήσουμε όλους αυτούς που χάθηκαν τη ματωμένη εκείνη Δευτέρα της 16ης Αυγούστου 1943, αλλά και τους άλλους που δεν άντεξαν μετά και έσβησαν μέσα στον εφιάλτη του πόνου από την απώλεια των αγαπημένων προσώπων. Η κοινή ομολογία όλων είναι μία και μοναδική: δε θα τους ξεχάσουμε και δε θα τους αφήσουμε να τους σκεπάσει η σκόνη του χρόνου.

Το οδοιπορικό του Κομμένου συνεχίζεται. Και η ιστορία του γίνεται ιστορία πολλών ανθρώπων. Όχι μόνο του Κομμένου. Αλλά ανθρώπων κάθε γωνιάς της γης. Γιατί η σφαγή του Κομμένου είναι το μεγαλύτερο σ’ ολόκληρο τον κόσμο έγκλημα που διέπραξαν οι δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού εναντίον άοπλων, ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων ανθρώπων. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το χαράξουμε δυνατά στο μυαλό μας και την ψυχή μας.

 

IMG 0008IMG 0017IMG 0005IMG 0046

 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας