Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΝΤΕΤΣΕ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ, ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ, ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!

distomo 2018Ίδια ημερομηνία με το Διστομο- 10 Ιουνίου- όλοι οι άνδρες του Λίντετσε εκτελούνται από τους Ναζί Γερμανούς, οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ελάχιστοι γλυτώνουν, το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά και γινεται χωράφια... Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε και ''λέει'' την ιστορία του μεγάλου εγκλήματος του φασισμού/ναζισμού: Το ντοκιμαντέρ <<Ένα Δένδρο Θυμάται...>> του Κώστα Φόλλα, βραβεύτηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Νεότητας και προβάλλεται στο ΔΙΣΤΟΜΟ, το Σάββατο 2 Ιουνίου, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!

Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας . Η ταινία αναφέρεται, με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της αδελφοποιημένης με το Διστομο, κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- την 10η Ιουνίου 1942, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ, Ράινχαρντ Χάιντριχ. Δίστομο και Λίντετσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας- που καταστράφηκε και αυτό την ίδια ημερομηνία- πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του φασισμού .

Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στις 9.30 μ.μ. στο ανοιχτό χώρο μεταξυ του Μουσείου Θυματων Ναζισμού και το Αρχαιολογικό Μουσειο Διστόμου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονή, της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειας.

 Η αφίσα είναι προσφορά του Κώστας Ψώνης

 ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

ΠΗΓΗ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας