Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

"Έφυγε" ο Νίκος

ksomenos nikosΑυτό το ταξίδι δε σου έπρεπε, φίλε μας Νίκο
Ο Νίκος θα είναι πάντα μαζί μας. Θα κατοικεί στην ψυχή μας. Ο Νίκος δεν ήταν ένας περαστικός απ’ το Κομμένο. Ο Νίκος αγάπησε το Κομμένο σαν τη μικρή του πατρίδα κι έγινε σώμα του. Κι έφτιαξε με την Ελένη του, το κορίτσι που στάθηκε η ηρωίδα του, τη ζεστή τους φωλιά εδώ: στο Κομμένο του μαρτυρίου και του πόνου. Κι έκανε την ιστορία του χωριού και δική του ιστορία. Κι ήταν ο πρεσβευτής της στον κόσμο, σ’ όλα τα μήκη του και τα πλάτη του που του άρεσε να ταξιδεύει. Γιατί ο Νίκος είχε μια μεγάλη καρδιά, όπου χωρούσαν όλοι. Και βρίσκανε εκεί ανοιχτή τη φιλόξενη εστία σε δύσκολες ώρες και μέρες.
Το βράδυ του δεκαπενταύγουστου του 2012 μας δεξιώθηκαν στο σπίτι τους στο Κομμένο οι καλοί μας φίλοι Νίκος και Ελένη. Ήταν ένα δείπνο που έμοιαζε μυθικό. Ο πρέσβης και η πρόξενος της Γερμανίας με τη συνοδεία τους, εκπρόσωποι μαρτυρικών τόπων, οι τοπικές αρχές, οι μουσικοί Gunter Baby Sommer, Σαββίνα Γιαννάτου, Φλώρος Φλωρίδης, Ευγένιος Βούλγαρης, Σπήλιος Καστάνης, ο Πάτρικ, ο παραγωγός τού άλμπουμ «Songs for Kommeno», φίλοι και συγγενείς κόσμησαν το τραπέζι και γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα έτσι όπως ήξερε η οικοδέσποινα Ελένη να την υπηρετεί με το δικό της μεράκι και να βάζει τη δική της σφραγίδα. Η παρέα μας κράτησε ως τις πρωινές ώρες και φύτεψε πιο βαθιά στην ψυχή μας τις ανεκτίμητες αξίες της φιλίας, της αγάπης, της αλληλεγγύης, αξίες που τις ενσάρκωναν άριστα την εξαίσια εκείνη βραδιά οι γενναιόψυχοι και τρυφεροί οικοδεσπότες Ελένη και Νίκος.
Καλό σου ταξίδι, φίλε μας Νίκο. Θα γυρίσεις, δε γίνεται. Και θα ’σαι πάντα εδώ. Θα σε περιμένουμε. Δεν τέλειωσαν τα ταξίδια μας. Και οι ιστορίες που αρχίσαμε. Και οι συζητήσεις που μείναν στη μέση. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά. Και να κατεβάσουμε το ποτήρι μας ως τον πάτο.
Το Κομμένο σε περιμένει πάντα.
 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας