Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑ 182641»

athinaΤην Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, έγινε εκδήλωση στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», η οποία διοργανώθηκε από το ΚΙΣΕ και την Ι.Κ. Αθηνών. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», με επίμετρο της ιστορικού Άννας-Μαρίας Δρουμπούκη, είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του Ισαάκ Μιζάν, του ομήρου με αριθμό βραχίονα 182641 του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

Το βιβλίο αποτυπώνει με τρόπο οξύ και διεισδυτικό την ζωή του Ισαάκ Μιζάν, εμβληματικής μορφής της «εποχής του μάρτυρα», athina1που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα, εκτοπίσθηκε με όλη την οικογένειά του στο κολαστήριο του Άουσβιτς, επιβίωσε της καταστροφής και επέστρεψε, μόνος επιζών από μια ευρεία οικογένεια, στην ερημιά της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεo, υπό την μουσική υπόκρουση τμήματος του έργου «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν, τα οποία συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό της οικογένειάς του.

athina4Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης, μίλησαν: ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, ο γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ και πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων, ο Μίνως Μωυσής, πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών, ο Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Βλαχοπάνος, ενώ, στο τέλος της εκδήλωσης ο ίδιος ο Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, έκανε την ακόμη μεγαλύτερη τιμή στους παρευρισκόμενους να μιλήσει, όχι για να ξαναζήσει την πιο τραγική στιγμή της ζωής του, αλλά για να αναφερθεί στη δράση που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, κάνοντας διαλέξεις για το Ολοκαύτωμα σε Σχολεία.

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας