Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης λένε "ΌΧΙ" στην ελληνογερμανική συνάντηση

mauroforesΣυνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μ. Λιονή είχαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από τα μαρτυρικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Στη συνάντηση κατατέθηκε εκ νέου το αίτημα ακύρωσης της 8ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές του Νοέμβρη στο Δήμο Χερσονήσου. Εκφράστηκε, δε, η οργή των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης για τη φιλοξενία από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου της επαίσχυντης και ψευδεπίγραφης «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Τονίστηκε ότι ο συγκεκριμένος «θεσμός» είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα, καθώς ανάλογη «Συνέλευση» δεν υπάρχει μεταξύ της Γερμανίας και άλλης χώρας, ούτε βέβαια και μεταξύ της Ελλάδας και άλλης χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι μόνο η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να υπάρχει εντεταλμένος Υφυπουργός στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Ελλάδας, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε αποικιακό καθεστώς.

Τονίστηκε επίσης ότι η «συμφιλίωση» που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΟΔΓ είναι ψευδεπίγραφη και ιδιοτελής, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση χωρίς Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Αντίθετα, η φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων στη μαρτυρική Μεγαλόνησο έχει ως κύριο σκοπό την αποδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και την υπονόμευση της διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Επισημάνθηκε επιπλέον ο κίνδυνος της γερμανικής διείσδυσης και ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του εξειδικευμένου έμψυχου δυναμικού της χώρας μέσω αδιαφανών διαδικασιών και ανταλλαγμάτων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της Π.Ε. Ρεθύμνου έκαναν σαφές στην Αντιπεριφερειάρχη ότι θα υπάρξουν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εφ’ όσον η Περιφέρεια Κρήτης δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να φιλοξενήσει στην Κρήτη την περιβόητη «Ελληνογερμανική Συνέλευση». Από τη μεριά της η κα Λιονή αφού άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των φορέων δεσμεύθηκε να μεταφέρει άμεσα στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο την κραυγή αγωνίας και την έντονη αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στην Κρήτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πολίτες και οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων μαρτυρικών τόπων:
• Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς Βάσω Μπαμιάκη και η Αντιπρόεδρος Φωτεινή Νικητάκη
• Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Γιάννης Βαβουράκης
• Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σακτουρίων Γιάννης Χαραλαμπάκης
• Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου και εκπρόσωπος της Ένωσης Πληγέντων Γερμανικής Κατοχής Νομού Ρεθύμνου Γιώργης Σταράκης
• Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Βασιλείου Ηλίας Λουλούδης.

"Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και εναντίον των γερμανικών μεθοδεύσεων κλιμακώνονται! Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν θα γίνει στην Κρήτη!
Καλούνται οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών Δήμων της Κρήτης, των Ενώσεων Θυμάτων, των Αντιστασιακών Οργανώσεων, των Πολιτιστικών και Επιστημονικών Συλλόγων και οι ενεργοί πολίτες σε Παγκρήτια Ανοιχτή Συνάντηση για την οργάνωση της Αντίστασης και του Αγώνα, το προσεχές Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρα 11 πμ στην μαρτυρική Καλή Συκιά, αμέσως μετά την επίσημη Τελετή Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η 8η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ!
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

ΠΗΓΗ: http://www.ekriti.gr

 © 2016 Ηλίας