Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

«Ένα δέντρο θυμάται» Κώστα Φόλλα

liditse afisaΠροβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Κώστα Φόλλα για το Μαρτυρικό Χωριό Λίντιτσε της Τσεχίας. Η προβολή θα γίνει στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κομμένου. Τετάρτη 15 Αυγούστου ώρα έναρξης προβολής 9:00 μ.μ.

Η ταινία «Ένα δέντρο θυμάται» αναφέρεται στο μαρτυρικό χωριό Λίντιτσε. Σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού το τσέχικο Λίντιτσε – αδελφοποιημένο με το Δίστομο ισοπεδώθηκε από τους Ναζί, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Τα γεγονότα αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» του Κώστα Φόλλα.

Το Λίντιτσε είναι ένα χωριό ανθρακωρύχων της πρώην Τσεχοσλοβακίας, νοτιοανατολικά της πόλης Κλάνο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι φασιστικές γερμανικές δυνάμεις εισβολής κατηγόρησαν τους κατοίκους ότι έκρυβαν τους Τσεχοσλοβάκους αντάρτες που δολοφόνησαν στις 27 Μαΐου 1942 τον προτέκτορα της Τσεχοσλοβακίας Ράινχαρντ Χάιντριχ. Στις 10 Ιουνίου οι Γερμανοί ναζί έβαλαν φωτιά στο Λίντιτσε και στη συνέχεια το ισοπέδωσαν. Όλα τα αρσενικά άτομα, πάνω από 15 ετών εκτελέστηκαν και τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το Λίντιτσε έσβησε από τον χάρτη της Τσεχοσλοβακίας. Μετά την απελευθέρωση (1945) στην περιοχή του Λίντιτσε κι εκεί κοντά δημιουργήθηκε νέος οικισμός με το όνομα Λίντιτσε.

Την ιστορία του Λίντιτσε μας αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Φόλλα «Ένα δέντρο θυμάται» για το Λίντιτσε που ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν οι Γερμανοί φασίστες. Ωστόσο, το μικρό τσέχικο χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Το Λίντιτσε αποτελεί το σύνθημα για αμείλικτους αγώνες εναντίον του φασισμού. Σε πολλές χώρες το όνομα Λίντιτσε έχει δοθεί σε χωριά και οδούς πόλεων. Η ταινία κέρδισε το βραβείο της Ειδικής Επιτροπής των φοιτητών στο 20ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κριτκή: Στέργιος Ηλίας.

liditse afisa

 © 2016 Ηλίας