Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Απαράδεκτη τροπή στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

sygkentrosi 1Απέναντι στη ντροπή της λήθης και του συμβιβασμού, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης που πρόσφερε και το αίμα της στον πόλεμο κατά του φασισμού, δείχνει για μια ακόμα φορά τον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, για τη δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού και την πλήρη αποκατάσταση – αποζημίωση των τρομακτικών καταστροφών από τους Ναζί κατακτητές.

Οι ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, με τροπολογίες που κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, διέγραψαν από το αρχικό κείμενο της ετήσιας έκθεσης δράσης της, για το 2016, ακόμη και τη μνεία της Αναφοράς που είχε καταθέσει από τις 15-10-2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για τις οφειλόμενες από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις. Οι ίδιες αυτές πολιτικές δυνάμεις, στις 8-9-2016 είχαν ψηφίσει στην Επιτροπή Αναφορών να κλείσει η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χωρίς καμιά διερεύνηση, με τη σαθρή και προσχηματική δικαιολογία ότι δήθεν δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ.

Για την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη, ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και όχι από την κυβέρνηση.

Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών, όχι μόνο ν’ απορρίψει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αλλά και να την εξαφανίσει είναι πρόκληση για λαό μας, που με τιτάνιο αγώνα και ποτάμια αίματος πάλεψε με τον ναζισμό και τον νίκησε.

Για τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εκπλησσόμαστε. Η λυκοσυμμαχία (για τέτοια πρόκειται κι ας κατηγορηθούμε για «ξύλινη γλώσσα») αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, τώρα που κατάκατσε ο κουρνιαχτός από τις τελευταίες αντικομμουνιστικές, αντισοβιετικές φιέστες που εξομοίωναν το φασισμό με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, και αφού αγκάλιασε τα ναζιστικά αποβράσματα και τους απογόνους του χιτλερικού φασισμού στην Εσθονία και αλλού, ότι εχθροί της είναι οι λαοί, τα συμφέροντά τους και οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Όμως η απαράδεκτη αυτή τροπή βαραίνει πρώτα απ’ όλα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαχρονικά δεν έχουν το θάρρος και την πολιτική βούληση να διεκδικήσουν τις οφειλόμενες στο λαό μας γερμανικές αποζημιώσεις, για να μη διαταραχτούν δήθεν οι ελληνογερμανικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας… (τις οποίες ζει στο πετσί του ο λαός μας) ή επειδή δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος… εδώ και 72 χρόνια!…

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι που με την άρνησή της ν’ απαντήσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην ουσία υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ και συνέπραξε στο «κλείσιμό» της, όπως άλλωστε έκαναν με τη σιωπή τους και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που ορκίζονται στο ευαγγέλιο του ευρωμονόδρομου, στο Ευρωκοινοβούλιο: η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και φυσικά η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Σύντομο ιστορικό

Ας κάνουμε όμως μια μικρή αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή, με τη βοήθεια του ακούραστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστου Τσιντζιλώνη και του περιοδικού «Εθνική Αντίσταση», για το θέμα το οποίο αποσιωπούν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.

Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει απασχολήσει το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα εδώ και πολλές δεκαετίες. Η εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο του ΕΑΜ, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, άρχισε να παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα για τις καταστροφές, τις αρπαγές (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση της Κατιούσα), τις ομαδικές εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα, τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα και τις τεράστιες θυσίες, που είχε υποστεί η χώρα μας στα χρόνια της φασιστικής κατοχής.

Το 1946 με πρωτοβουλία του Θεμιστοκλή Ζαφειρόπουλου, του Μανώλη Γλέζου και άλλων αγωνιστών της Αντίστασης ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας». Ο Φοίνικας θέτοντας ως σκοπό της δράσης του τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα απευθύνθηκε τόσο προς τις Ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και προς τις Γερμανικές για το θέμα των αποζημιώσεων.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, από την ίδρυσή της, το 1964, συνεχίζει να παλεύει, ώστε να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των θυμάτων του ναζισμού, αλλά και η πλήρης αποκατάσταση- αποζημίωση των τρομακτικών καταστροφών από τους Ναζί κατακτητές.

Το 1996, με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, του Ευάγγελου Μαχαίρα και των Αντιστασιακών Οργανώσεων ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Το ΕΣΔΟΓΕ ανέλαβε το καθήκον της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, τις οποίες, δυστυχώς, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει το θάρρος και την πολιτική βούληση να τις απαιτήσει. Τα δίκαια αιτήματα του Ελληνικού Λαού έχουν εκτεθεί αναλυτικά και τεκμηριωμένο από το ΕΣΔΟΓΕ σε δεκάδες Υπομνήματα προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, προς τα πολιτικά κόμματα και προς την Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα αυτά, όπως έχουν εκτεθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, είναι:

1.Το αναγκαστικό δάνειο-ληστεία που συνήψε το Γ Ράιχ το Μάρτη του 1942 ύψους 3,5 δις, δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938.

2.Τις πολεμικές επανορθώσεις, τις οποίες επιδίκασαν οι 19 Συμμαχικές χώρες, στη συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946, ύψους 7,1 δις. δολαρίων ΗΠΑ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίστηκαν ούτε η ληστεία με το πλαστό γερμανικό μάρκο, ούτε το 1,5 τόνοι ασήμι και οι 3,3 τόνοι νικέλιο από το λιώσιμο των κερμάτων, ούτε ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδας.

3.Τις αποζημιώσεις προς τους Έλληνες πολίτες για την αφαίρεση ή καταστροφή της περιουσίας τους και την αφαίρεση της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής.

4.Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους.

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά τις καταστροφές στην οικοδομική υποδομή της χώρας και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου ΗΠΑ του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών, ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δις. Ευρώ, χωρίς τους τόκους. Αν οι οφειλές αυτές υπολογιστούν με το κατώτατο επιτόκιο 3%, που ορίζουν τα Διεθνή Δικαστήρια, τότε το μέγεθος των οφειλών ανέρχεται στο ύψος του 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ενέργειες της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τα τελευταία χρόνια

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ βασικός πυλώνας του Εθνικού Συμβουλίου, έχει προβεί και στις ακόλουθες ενέργειες:

1.Στις 15 Οκτώβρη 2014, με Αναφορά της απευθύνθηκε προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτοντας το αίτημα των γερμανικών οφειλών.

2.Για την υποστήριξη της Αναφοράς, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στις 29 Φλεβάρη 2016 συναντήθηκε στις Βρυξέλες με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κι έδωσε συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

3.Στις 13 Σεπτέμβρη 2016. αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά της.

Ο αγώνας δε σταματά, συνεχίζεται

Η πρόσφατη απαράδεκτη εξέλιξη δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για τη δικαίωση. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες για τη δικαίωση του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΣΔΟΓΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR), και με τη στήριξη του ΚΚΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας. Όμως οι δίκαιες απαιτήσεις πρέπει ν’ αγκαλιαστούν από ολόκληρο το λαό μας, που υπέφερε απ’ τα εγκλήματα του φασισμού και που δεν πρέπει να εφησυχάζει και να ξεχνά.

Απέναντι στη ντροπή της λήθης και του συμβιβασμού, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης που πρόσφερε και το αίμα της στον πόλεμο κατά του φασισμού, δείχνει για μια ακόμα φορά τον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, για τη δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού και την πλήρη αποκατάσταση – αποζημίωση των τρομακτικών καταστροφών από τους Ναζί κατακτητές.

 © 2016 Ηλίας