Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Μαρτυρολόγιο

mnhmeio pesonton nyxta20 Οκτωβρίου Στο Καλόκαστρο Σερρών απαγχονίζουν 12. Οι απαγχονισμένοι παρέμειναν κρεμασμένοι τρεις μέρες.

23 Οκτωβρίου Ολοκαύτωμα Μεσόβουνου. Οι χιτλερικοί εκτελούν 165 άνδρες 16-80 χρόνων στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Κοζάνης. (Το 1943 250 και το 1944 150 γυναίκες.) Πυρπολούν και αφανίζουν το χωριό. Οι κάτοικοι στο σύνολό τους ήσαν Πόντιοι.

26 Οκτωβρίου Στον Βελβενδό της Κοζάνης, επιδρομή των ναζί τη νύχτα. Συλλαμβάνουν 3 νέους, τους οποίους έλιωσαν με τις ρόδες των αυτοκινήτων τους, αφού τους ξάπλωσαν δεμένους στο δρόμο προς την Κοζάνη, λίγο πριν τη γέφυρα του Αλιάκμονα.

28 Οκτωβρίου Στην Πελοπόννησο συλλαμβάνουν 60 ομήρους και εκτελούν 4 υπαλλήλους των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου) και 2 πολίτες στο Αίγιο.


Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Γερμανικές αποζημιώσεις θέλει η Πολωνία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Άντονι Μασιέρεβιτς, μόλις χθες, ημέρα επετείου της εξέγερσης της Βαρσοβία κατά της γερμανικής κατοχής, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία «θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος της προς τον πολωνικό λαό».

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί ενώ η χώρα υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές και η πρωτεύουσα Βαρσοβία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

 

Του Αριστομένη Συγγελλάκη

Επί του πιεστηρίου: η μαρτυρική Πολωνία, που όμως σε αντίθεση με την Ελλάδα έχει από δεκαετίες διευθετήσει το κατοχικό δάνειο που της άρπαξε η Γερμανία ενώ μετά τον πόλεμο πήρε ως επανορθώσεις και σημαντικά εδάφη, ορθώνει ξανά το ανάστημά της απέναντι στη Γερμανία διεκδικώντας τα απαράγραπτα δικαιώματά της. Η Ελλάδα πότε θα απαιτήσει όσα της ανήκουν; Ας το έχουν υπόψη τους όλοι, και ιδίως η ελληνική κυβέρνηση: είτε το θέλουν είτε όχι οι ελίτ της χώρας τα ψέμματα τελειώνουν, η δίκαιωση δεν θα αργήσει! "Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα"! Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε!

 © 2016 Ηλίας