Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Song for Kommeno

Ο ελληνάκος

Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ’ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ’ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί; Μάνος Χατζιδάκις

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Γερμανικές αποζημιώσεις θέλει η Πολωνία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Άντονι Μασιέρεβιτς, μόλις χθες, ημέρα επετείου της εξέγερσης της Βαρσοβία κατά της γερμανικής κατοχής, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία «θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος της προς τον πολωνικό λαό».

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί ενώ η χώρα υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές και η πρωτεύουσα Βαρσοβία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

 

Του Αριστομένη Συγγελλάκη

Επί του πιεστηρίου: η μαρτυρική Πολωνία, που όμως σε αντίθεση με την Ελλάδα έχει από δεκαετίες διευθετήσει το κατοχικό δάνειο που της άρπαξε η Γερμανία ενώ μετά τον πόλεμο πήρε ως επανορθώσεις και σημαντικά εδάφη, ορθώνει ξανά το ανάστημά της απέναντι στη Γερμανία διεκδικώντας τα απαράγραπτα δικαιώματά της. Η Ελλάδα πότε θα απαιτήσει όσα της ανήκουν; Ας το έχουν υπόψη τους όλοι, και ιδίως η ελληνική κυβέρνηση: είτε το θέλουν είτε όχι οι ελίτ της χώρας τα ψέμματα τελειώνουν, η δίκαιωση δεν θα αργήσει! "Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα"! Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε!

 © 2016 Ηλίας