Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Διαμαρτυρία για τις γερμανικές αποζημιώσεις στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο Κασέλ της Γερμανίας

kesel kommenoΜια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη όπου μαζί με την Αθήνα οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14. Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν κάτοικοι του Κασέλ της Γερμανίας, στις 10 Ιουνίου, στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο Κασέλ με παρέμβαση που συνδέθηκε με τις σφαγές στο Δίστομο, στο Οραντούρ και στο Λίντιτσε αφού οι ημερομηνίες των γεγονότων συμπίπτουν με τα εγκαίνια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης σημάδεψε και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ.

Την προηγούμενη ημέρα προβλήθηκε η ταινία “ένα τραγούδι για τον Αργύρη” παρουσία του Αργύρη Σφουντούρη, του επιζώντα από τη σφαγή στο Δίστομο ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάστηκαν σκηνές από θεατρικό για το Δίστομο,

Την ημέρα των εγκαινίων υπήρχε διαμαρτυρία με 50 πλακάτ και τα ονόματα των μαρτυρικών δήμων της Ελλάδας με ημερομηνία των σφαγών και τον αριθμό των θυμάτων. Στο κεντρικό πλακάτ έγραφε “Θυμόμαστε το Δίστομο”. Πλακάτ υπήρχαν και για τα εγκλήματα των ναζί στην Άνω Βιάννο, στον Ταυρωνίτη, στο Κοντομαρί, στις Στέρνες, στο Γερακάρι.

kesel sfontouris

Να αναφέρουμε εδώ ότι αν και το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε σε δελτίο τύπου του ότι τα πλακάτ των διαδηλωτών υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας, αυτό δεν ευσταθεί.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο την αναφορά του ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, αν και δύο άτομα από τους συγκεντρωμένους βρέθηκαν στο σημείο υποδοχής των Παυλόπουλου – Στάινμαγιερ, απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Αναφέρουν μάλιστα, όταν αν πράγματι ίσχυε αυτή η πληροφορία, θα ήταν οι πρώτοι που θα έσπευδαν να τη διαδώσουν.

Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στην Αθήνα έγινε στις 6 Απριλίου του 2017, την ίδια, δηλαδή, ημερομηνία όπου έγινε η εισβολή της Βέρμαχτ (6 Απριλίου 1941) ενώ τα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta στο Κασέλ συνέβη στις 10 Ιουνίου του 2017, την ίδια ημερομηνία όπου έγινε η Σφαγή του Διστόμου (10 Ιουνίου του 1944).

Είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της Έκθεσης που φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

Στο Κάσελ έχουν φτάσει για τα εγκαίνια της έκθεσης περίπου 4.000 δημοσιογράφοι και 10.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδια Κονιόρδου

kesel plakat

Η έκθεση documenta14 θα διαρκέσει στην Αθήνα ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στη γερμανική πόλη θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία που παρουσιάζουμε είναι της marily stroux.

Πηγη: Αγώνας της Κρήτης

 © 2016 Ηλίας