Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Απουσίες στους Πύργους Εορδαίας

pirgoi pappas giorgosΜε λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στους Μαρτυρικούς Πύργους Κοζάνης την Κυριακή 7 Μάη. Εκκωφαντική ήταν η απουσία των Μαρτυρικών τόπων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Από την δημιουργία του Καλλικράτη και μετά, η εκπροσώπηση και η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανύπαρκτη. Σε ένα τέτοιο ζήτημα όπου υπάρχει η διαρκής διεκδίκηση των επανορθώσεων από τους Γερμανούς, η συμμετοχή των μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων θα έπρεπε να είναι καθολική.

Είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφτίσουν οι εκδηλώσεις και να ξεχαστεί η ιστορία των Ολοκαυτωμάτων της ναζιστικής κατοχής στη χώρα.Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών εκπροσωπήθηκε από το Γραμματέα και Μέλος της Ένωσης Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη.

Η Κοινότητα Κομμένου ήταν για μια ακόμα φορά απούσα. Οι δεσμοί που είχαν αναπτυχθεί με τους Πύργους αλλά και άλλους μαρτυρικούς τόπους έχουν πλέον ξεφτίσει. Όταν το χωριό μας ήταν αυτόνομη κοινότητα όχι μόνο δήλωνε την παρουσία της στις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά είχε δημιουργήσει και καλές σχέσεις με τις άλλες κοινότητες. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν να αναδεικνύεται το Ολοκαύτωμα του Κομμένου αλλά και όλα τα Ολοκαυτώματα της ναζιστικής κατοχής και να γίνονται γνωστά σε όλη την Ελλάδα.

 © 2016 Ηλίας