Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Ημέρες Μνήμης.. Τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας

mousiotitsa2016Τους 152 νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Μουσιωτίτσα, τίμησε σήμερα ο Δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας.

(Για μια ακόμη φορά απουσίαζε εκπρόσωπος της Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου. Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών συμμετείχε με τον Δημ. Χατζαρόπουλο). (Σημέιωση 'Αη Κομμένο)

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο, για να θυμίζει πάντα τη θυσία. Το ολοκαύτωμα.

Ήταν Ιούλιος του 1943. Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο.

Κυριακή 25 του μήνα.. Ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού.Τα Γερμανικά στρατεύματα σκορπούν τη φρίκη και το θάνατο.
152 νεκροί. Μάρτυρες για την ελευθερία.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.mousiotitsa22016

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο Ευρωβουλευτής Επαμεινώνδας Μαριάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης , ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.

mousiotitsa spithari 3"Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντος νομικό.

Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος και την κυβέρνηση και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα.
Γιατί μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους -κάποιες φορές- ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος", τόνισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Για ένα προσκύνημα με διαρκεί μηνύματα κατά του ναζισμού μίλησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης.
Τις μνήμες από το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας ξεδίπλωσε με την ομιλία του ο Δημήτριος Δήμος.

ΠΗΓΗ:EPIRUSPOST

Στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα παρέστησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αντώνη Βασιλείου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

mousiotitsa spithari 2Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η εκδήλωση Μνήμης στη θέση «Σπιθάρι» Μουσιωτίτσας.mousiotitsa spithari 1

Τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αδελφότητας Αθηνών. Για το θέμα των γερμανικών οφειλών αναφέρθηκε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Οφειλών Δημ. Χατζαρόπουλος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε «Δρόμος Θυσίας» με δύο ομάδες, τα μικρά παιδιά και τους μεγαλύτερους με τερματισμό τον Άγιο Νικόλαο όπου και δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.

Εκείνο που πραγματικά εντυπωσίασε ήταν η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Μουσιωτίτσας και κυρίως της Νέας Γενιάς.

 © 2016 Ηλίας