Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Κομμένο και Μεσόβουνο: κοινή μνήμη, κοινός αγώνας

mesovouno202111Το Μεσόβουνο Κοζάνης επισκέφτηκαν το διήμερο Σάββατο και Κυριακή, 23 και 24 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο Ηλίας Λάμπρης, εκπροσωπώντας τον ΟΜΟΚ (Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου) και το ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα), προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η τοπική κοινότητα και ο δήμος Εορδαίας για να τιμήσουν τη μνήμη των τραγικών θυμάτων της γερμανικής κατοχής.

Το Σάββατο βράδυ παρακολούθησαν στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του χωριού και τη συμμετοχή των κατοίκων του στον εθνικό αγώναmesovouno202113 κατά της τριπλής κατοχής. Η δράση αυτή των κατοίκων του χωριού υπήρξε η αφορμή για να στραφεί εναντίον του ο γερμανικός στρατός δύο φορές, στις 23 Οκτωβρίου 1941 και στις 22 Απριλίου 1944, και να μετατρέψει το χωριό σε ερείπια. Ο απολογισμός των δύο αυτών βάρβαρων επιθέσεων εναντίον αμάχων ήταν 300 περίπου νεκροί.
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στο χωριό το ετήσιο μνημόσυνο. Συμπληρώθηκαν φέτος 80 χρόνια από την πρώτη αιματηρή επιδρομή των Γερμανών και 77 χρόνια από τη δεύτερη. Το χωριό αφανίστηκε. Και οι εναπομείναντες κρύφτηκαν στα δάση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πέρασαν πολλά χρόνια για να ξαναμπούν στη ζωή και να χτίσουν απ’ την αρχή τη ζωή τους.
mesovouno202112Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Βλαχοπάνος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα του Κομμένου και στην κοινή μνήμη που ενώνει τους μαρτυρικούς τόπους της χώρας μας. Όσες συγνώμες κι αν ζητήσουν, τόνισε μεταξύ των άλλων, οι σημερινοί Γερμανοί και όση θλίψη κι αν εκφράσουν για τις κτηνωδίες που διέπραξαν οι πρόγονοί τους εναντίον άοπλων, ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών στη συντριπτική τους πλειονότητα, το στίγμα της μνήμης δεν πρόκειται να σβήσει. Η Ελλάδα δεν ξεχνά και δε συγχωρεί τα εγκλήματα πολέμου. Η σημερινή Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές της στην Ελλάδα για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που της προξένησε.
Εκ μέρους του ΟΜΟΚ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και εκ μέρους του ΕΣΔΟΓΕ ο Ηλίας Λάμπρης. Μετά την τελετή είχαν την

 ευκαιρία να συνομιλήσουν με φίλους τους στο Μεσόβουνο, αλλά και με τον τοπικό πρόεδρο Παύλο Παραστατίδη, τον δήμαρχο Εορδαίας Παν

αγιώτη Πλακεντά και εκπροσώπους άλλων μαρτυρικών τόπων. Η διαπίστωση είναι κοινή: έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας