Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Έφυγε η Μαρία Λάμπρη

labri maria sommerΈφυγε για το τελευταίο ταξίδι της και η Μαρία Λάμπρη σε ηλικία 87 χρονών. Άφησε σήμερα την τελευταία πνοή της και άφησε πίσω της τη δική της σελίδα στην τραγική ιστορία του Κομμένου. Ήταν μόλις 11 χρονών κοριτσάκι, όταν το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943 βρήκε τη μάνα της πίσω απ’ την πόρτα ακουμπισμένη στον τοίχο με δεμένα τα μάτια της και τα δυο παιδιά τού μπάρμπα της αγκαλιασμένα. «Νόμισα πως ήταν ζωντανά», αφηγείται. «Κωστάκη, φωνάζω, Κωστάκη, Χρήστο, πού; ήταν σκοτωμένα τα παιδιά. Αλλά πώς στέκονταν ορθά; Πίσω απ’ την πόρτα; Η αδερφή μου ήταν κάτω απ’ το τραπέζι.

Αυτή, όπως σφάζουν τα κοτόπουλα και πηδάνε, έτσι κι αυτή βρέθηκε κάτω απ’ το τραπέζι. Την άλλη την αδερφή μου δεν μπορούσαμε να τη βρούμε πουθενά. Πατέρα, του λέω, εγώ θα πάω να βρω τη Θεοδώρα. Πού θα πας, παιδί μου; μου λέει. Θα πάω να κοιτάξω να βρω τη Θεοδώρα. Πηγαίνω σ’ ένα σπίτι γειτονικό, τίποτε. Πάω σε άλλο, τίποτε. Τι να κάνω; Πάω σ’ ένα χωράφι με καλαμπόκια. Κοιτάω, τι να ιδώ! Κεφάλι δεν είχε κανένας. Πώς τα ’σφαξαν, πώς τα πέταξαν, δεν μπορώ να καταλάβω, εννιά άτομα, δεν είχε ένας κεφάλι».

Η Μαρία Λάμπρη βίωσε την τραγωδία του Κομμένου και την τραγωδία της ζωής. Και στάθηκε όρθια. Με τον πόνο φωλιασμένο βαθιά στην ψυχή της. Αλλά ήταν πόνος προσωπικός. Που τον κρατούσε μέσα της και τον μοιρολογούσε τις ώρες της μοναξιάς της ντύνοντάς τον με τον λυρισμό που πήγαζε αυθεντικός απ’ το κρυφό φυλλοκάρδι της. Γιατί ήξερε η θεία Μαρία να αποδίδει με λυρικό ύφος τα ατομικά και συλλογικά δράματα.

Τη γνώρισε ο μεγάλος μουσικός κρουστών εκ Δρέσδης και επίτιμος δημότης του Κομμένου Gunter Baby Sommer. Και την εμπιστεύτηκε. Την έκανε φίλη του. Και της έκανε τη μεγάλη τιμή να τη συμπεριλάβει στη μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno (τραγούδια για το Κομμένο)», μέσα από την οποία η σφαγή του Κομμένου γίνεται μια διαχρονική και παγκόσμια ιστορία. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια ξεχωριστή τιμή για το Κομμένο η φωνή της Μαρίας Λάμπρη να ακούγεται στο Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Φρανκφούρτη, τη Δρέσδη, την Αθήνα και τόσες άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει. Και ας αναπαυθεί στην πονεμένη γη του Κομμένου, αφήνοντας την ψυχή της να πάει να συναντήσει όλους αυτούς τους νεομάρτυρες που αποθήκευσαν μέσα τους όλη την έκταση και το βάθος του απερίγραπτου δράματος που έζησε το χωριό μας.

Καλό σου ταξίδι, θεία Μαρία. Θα ζεις στη μνήμη του Κομμένου του μέλλοντος.

 

Η κηδεία θα γίνει Τρίτη 23 Απρίλη στις 2:00 μ.μ.

 

 

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας