Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Ο Κώστας Γαβρόγλου απλός προσκυνητή στο Κομμένο

gavroglouΟ Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είναι ένας απλός άνθρωπος. Καλλιεργημένος όσο πολύ λίγοι στην Ελλάδα, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές σε πανεπι-στήμια του εξωτερικού, με διακρίσεις και θέσεις ευθύνης, κάθισε στο καφενείο του Κομμένου και ήπιε τον καφέ του παρέα με τους τοπικούς άρχοντες και κατοίκους του χωριού. Συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι 30 Σεπτέμβρη.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Άρτα, όπου την περασμένη Παρασκευή 28 Σεπτέμ-βρη πραγματοποιήθηκε η ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Υπουργός Παιδείας αισθάνθηκε την ανάγκη να επισκεφτεί ως ένας απλός προσκυνητής το μαρτυρικό χωριό Κομμένο. Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Άρτας Φώτη Ντζιμάνη, έφτασε το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του Κομμένου, όπου τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο τοπικός Πρόεδρος Δημήτρης Δήμος, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Πανακούλιας και Αφροδίτη Βλαχοπάνου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Νικολάου Σκουφά Φανή Φωτιάδη και κάτοικοι του Κομμένου, απόγονοι των θυμάτων της σφαγής.


Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Υπουργός κατευθύνθηκε στο Μνημείο των πεσόντων και κα-τέθεσε λίγα λουλούδια στη μνήμη των 317 θυμάτων του ολοκαυτώματος. Ο δήμαρχος και ο τοπικός πρόεδρος τον ενημέρωσαν σχετικά με την έκταση και το μέγεθος της κτηνώδους σφαγής του χωριού από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής το πρωί της 16ης Αυ-γούστου 1943. Επισημάνθηκε πως η σφαγή του Κομμένου ήταν μια εκκαθαριστική επιχείρη-ση του τακτικού γερμανικού στρατού, με κύριο στόχο της να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της Ηπείρου, προκειμένου να σταματήσει τη συνεργασία του με τις ομάδες των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή. Τραγικότερα θύματα της σφαγής υπήρξαν τα παιδιά και οι γυναίκες.

gavroglou1
Στη συνέχεια ο Υπουργός κατευθύνθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Κομμένου, όπου ε-νημερώθηκε από τον δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη για τις εργασίες που απομένουν να γίνουν προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία και να δέχεται επισκέπτες. Υπογραμμίστηκε πως το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός σχολείων περιλαμβάνει στα προγράμματά του την ιστορία του Κομμένου και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γνωριμία του με τον μαρτυρικό τόπο του. Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του Υπουργείου για να παίξει σύντομα το Μουσείο το ρόλο που του αναλογεί στην εθνική ιστορία.
Η επίσκεψη – προσκύνημα έκλεισε με καφέ στο καφενείο του χωριού και χαλαρή συζήτηση με τους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους. Τα κύρια θέματα της συζήτησης στράφηκαν γύρω από την παιδεία και τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία. Ο Υπουργός έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα με ουσιαστικά στοιχεία και διάθεση να δίνονται λύσεις στα προβλήματα. Μίλησε με νέους του χωριού και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με έναν περί-πατο στον υδροβιότοπο του Κομμένου, όπου θαύμασε την υπέροχη φύση με τα σπάνια είδη πουλιών.

 © 2016 Ηλίας