Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

 Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρη σώματα και ψυχάς.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Άι Κομμένο

ah kommeno

Κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση από τις εκδόσεις «Εντύπωσις» το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Άι Κομμένο της άσβεστης μνήμης» Το βιβλίο, με πρόλογο του Στάθη Γιαννούλη, δημάρχου Νικολάου Σκουφά, και του Δημήτρη Δήμου, προέδρου Τοπικής Κοινότητας Κομμένου, αναμορφωμένο και συμπληρωμένο με σημαντικά στοιχεία σχετικά με το θέμα της κτηνώδους σφαγής του Κομμένου,

αποτελεί μια ελάχιστη κατάθεση τιμής στη μνήμη των 317 θυμάτων της ναζιστικής γερμανικής βαρβαρότητας. Στις 250 σελίδες του περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, το χρονικό του ολοκαυτώματος βασισμένο σε πηγές και μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στην κόλαση της σφαγής και επέζησαν.

Βασική πρόθεση του συγγραφέα είναι να καταδειχτεί το έγκλημα πολέμου που διέπραξαν οι ναζί στρατιώτες το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943, αλλά και να καταστεί σαφές στον αναγνώστη πως η σφαγή του Κομμένου δεν έχει καμιά σχέση με τα συνηθισμένα αντίποινα που εφάρμοζαν σε άλλες αιματηρές περιπτώσεις οι αρχές κατοχής. Η σφαγή του Κομμένου υπήρξε μια εκκαθαριστική επιχείρηση, με κυρίαρχο στόχο της να σπείρει το φόβο και τον τρόμο στον άμαχο πληθυσμό και να θέσει φραγμό στη συνεργασία του με τις ομάδες των ανταρτών και στη στήριξη που παρείχε σ’ αυτές.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου διατρέχει εν τάχει την ιστορία του Κομμένου. Το δεύτερο μέρος περιγράφει και αναλύει σε έξι κεφάλαια την κάθοδο της 1ης μεραρχίας εντελβάις στην Ήπειρο και τα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή του Κομμένου. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει αφηγήσεις – μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής. Πρόκειται για τα οχτώ κείμενα που περιέχονται και στην προηγούμενη έκδοση, μαζί με άλλα οχτώ που προστέθηκαν στην καινούργια.

Την έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτεί ο δήμος Νικολάου Σκουφά.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας