Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ο ελληνάκος

Iznogoud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Προφέσορας στη ραδιουργία

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

«Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Φραγκοσυριανός μάγκας».

vamvakaris mousikoΤο Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσιάζει την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας τη μουσική εκδήλωση

«Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Φραγκοσυριανός μάγκας».

Το σύνολο Λαϊκής και Ρεμπέτικης Μουσικής του σχολείου μας θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, ενός εξαιρετικού λαϊκού καλλιτέχνη -συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή, οργανοπαίκτη -που με την έμπνευση, το ταλέντο και το έργο του επηρέασε την εξέλιξη όχι μόνο των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, αλλά γενικότερα της ελληνικής μουσικής. Γεννημένος το 1905 στη Σύρο, την καρδιά του Αιγαίου εκείνη την εποχή, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, δέχτηκε από πολύ μικρή ηλικία πλούσια μουσικά ακούσματα, με ποικίλες μελωδίες, ρυθμούς και χορούς που προέρχονταν από Ανατολή και Δύση, τα οποία συνέβαλαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας. Ο Μάρκος Βαμβακάρης παραμένει πάντοτε επίκαιρος, αφού τα τραγούδια του αποτυπώνουν τον έρωτα, τα βάσανα της φτώχειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την απελπισία και τον αγώνα των ανθρώπων για αξιοπρεπή ζωή. Καταφέρνει με τους στίχους και τη μουσική του να μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δικαιωματικά, λοιπόν του αποδίδεται ο τίτλος του «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου.

Τη μεγάλη πολιτιστική αξία του ρεμπέτικου τραγουδιού αναγνώρισε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), η οποία, στη 12η ετήσια συνεδρίασή της στην Κορέα, 4-9.12.2017, ενέκρινε την εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Σας περιμένουμε την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στις 9 μ.μ. στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας.

                                                                             Η Διευθύντρια

                                                                             Ανθούλα Ζιώρη

vamvakaris mousiko

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 32 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας