Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

daskalos

 Ο διδασκαλικός φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Το Κομμένο της άσβεστης μνήμης

kapi glifadasΓράφει ο Δημήτρης Βλαχοπανος

Οι μαρτυρικοί τόποι τραβούν με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειονότητας των συμπατριωτών μας, αλλά και πολιτών πολλών ξένων χωρών. Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι μαθητές, οι σπουδαστές, μέλη συλλόγων και απλοί πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη να τους επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία τους. Ένα απλό προσκύνημα στο μαρτυρικό Κομμένο συνιστά ένα ύψιστο χρέος τιμής στη μνήμη των 317 θυμάτων μιας κτηνωδίας η οποία συγκλονίζει κυριολεκτικά εκείνους που για πρώτη φορά τη μαθαίνουν.

Το Κομμένο κατακτά μέρα τη μέρα τη θέση που του ανήκει στην ιστορία, εθνική και παγκόσμια, αλλά και στις ψυχές των σημερινών ανθρώπων. Διευκρινίζεται με κάθε τρόπο πως η σφαγή του Κομμένου δεν είχε σχέση με αντίποινα. Ήταν καθαρά μια εκκαθαριστική επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από το επιτελείο του τακτικού γερμανικού στρατού και περιείχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός εγκλήματος πολέμου. Ήταν μια πράξη που με τη μαζική δολοφονία των ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων αμάχων είχε ως κυρίαρχο σκοπό της να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και να ανακόψει την αντιστασιακή του δράση.

kalamia dimotiko 2kalamia dimotiko 3kalamia dimotiko 1

Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας που είχαν στο κέντρο τους την ιστορία του Κομμένου. Την Πέμπτη, 10 Μαΐου, το πρωί οι μαθητές της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου Καλαμιάς Άρτας γνώρισαν την ομορφιά του υδροβιότοπου του χωριού και στη συνέχεια οδηγήθηκαν από τον δάσκαλό τους κ. Αντώνη Ζιώβα στην αίθουσα προβολών, όπου προβλήθηκε υλικό με μαρτυρίες σχετικά με το ολοκαύτωμα και τη σφαγή. Περιττό βέβαια να σημειωθεί πως οι μικροί μαθητές έμειναν καθηλωμένοι από την έκταση και τη βιαιότητα της καταστροφής.

kolonaki 5kolonaki 4

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών εκδήλωση αφιερωμένη στο Κομμένο. Μαζί με τους μαθητές του σχολείου, καθηγητές και γονείς γνώρισαν μέσα από τις ομιλίες των ίδιων των μαθητών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα «Η ναζιστική θηριωδία και η σφαγή του Κομμένου της Άρτας 16.08.1943» την τραγική σελίδα του Κομμένου, την οποία, δυστυχώς, αγνοούσαν οι περισσότεροι. Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από την υπεύθυνη του προγράμματος φιλόλογο Γιάννα Σκουροπάνου, είχα την τιμή να συζητήσω με τους γονείς των μαθητών και να δώσω απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά τους.

kapi glifadaskapi glifadas 1

Η εβδομάδα έκλεισε με την επίσκεψη στο Κομμένο του ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου δήμου Γλυφάδας. Πενήντα συμπολίτες μας στάθμευσαν, την Κυριακή το μεσημέρι, για λίγη ώρα στην εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου του χωριού, όπου άναψαν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων και περιεργάστηκαν το εσωτερικό του ναού, η ηλικία του οποίου ξεπερνά τους δύο αιώνες. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού όπου ο ταξίαρχος ε. α. και συγγραφέας Νίκος Διαμαντάκος, ως επικεφαλής της ομάδας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, μετά το τρισάγιο που τέλεσε ο πατήρ Παύλος. Η επίσκεψη έκλεισε με παρακολούθηση ντοκουμέντου στο οποίο περιγράφεται από τους επιζήσαντες της σφαγής το δράμα του Κομμένου.

 

Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμιστεί πως προβάλλει ως επείγουσα ανάγκη η περάτωση και η λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Κομμένου. Γιατί είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι επισκέψεις φορέων και πολιτών, ενώ ταυτόχρονα σχολεία και ιδρύματα θα αναλαμβάνουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον προγράμματα με θέμα το Κομμένο και το ιστορικό της σφαγής του. Και, φυσικά, δεν αρκούν ούτε το μνημείο ούτε οι προβολές για να φανεί η διαφορετικότητα του Κομμένου. Αντιθέτως, μοιάζει πολύ φτωχό το αποτύπωμα του ολοκαυτώματος μπροστά στην έκτασή του και στη θηριωδία του. Το λόγο έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κομμένου. Αλλά, περισσότερο ακόμα, οι τοπικές αρχές και ο δήμος Νικολάου Σκουφά.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας