Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

daskalos

 Ο διδασκαλικός φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

«Βασίλης Μπρακατσούλας: ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας».

brakatsoulasΔευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 7.00 μ.μ.,  στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ)  και έχει τίτλο: «Βασίλης Μπρακατσούλας: ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας».

Στις 11 Μαΐου 1958 η ΕΔΑ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κατακτά το 24,5% των ψήφων και αναλαμβάνει καθήκοντα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας, πρωτότοκος γιος μιας φτωχής πολυμελούς αγροτικής οικογένειας από τα Κανάλια Καρδίτσας εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής σε ηλικία 29 ετών. Ένα σημαντικό επίτευγμα, συλλογικό και ατομικό, ιδίως εκείνη την εποχή κυριαρχίας του κράτους και του παρακράτους της Δεξιάς, που όμως δεν ήταν και το πιο αξιόλογο στη μέχρι τότε ζωή του νεαρού βουλευτή καθώς είχε προηγηθεί, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, η σπουδαιότερη, ίσως, πράξη της ζωής του: το 1943, ο δεκατετράχρονος τότε μαθητής εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ επιλέγοντας με λεβεντιά να αναμετρηθεί με τον Άξονα και τον φασισμό από τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια μία θυελλώδης διαδρομή, με σκληρούς αγώνες, διώξεις και κάθε λογής δοκιμασίες αλλά και τη χαρά της δημιουργίας και της επιβράβευσης από την κοινωνία και, κυρίως, τον απλό κόσμο. Σήμερα, στα 90 του χρόνια, ο Βασίλης Μπρακατσούλας συνεχίζει να αγωνίζεται με πάθος και συνέπεια για να αναδειχθεί η Αντίσταση και η Θυσία του ελληνικού λαού και να αποδοθούν στην Ελλάδα οι γερμανικές οφειλές. Το αγωνιστικό του ήθος, η νηφαλιότητα και η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις, το διεισδυτικό και ευρύτατο πνεύμα του, ο δημοκρατικός και γενναιόδωρος προς φίλους και «αντιπάλους» χαρακτήρας του, η γλυκύτητα και η ανθρωπιά του, αποτελούν για μας τους νεότερους συναγωνιστές του στο Εθνικό Συμβούλιο πολύτιμο οδηγό και αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Και πάνω απ’ όλα, δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε!

brakatsoulas

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας γεννήθηκε το 1929 στα Κανάλια της Καρδίτσας και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Φανάρι Καρδίτσας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Καρδίτσα (1954-1967) και μετά την αποφυλάκισή του από τη δικτατορία δικηγόρησε στην Αθήνα (1970-1981). Υπερασπίστηκε αφιλοκερδώς πολίτες διωκόμενους για τις ιδέες και το φρόνημά τους.

Το 1943, σε ηλικία 14 ετών, εντάχθηκε ως αετόπουλο στην ΕΠΟΝ μετέχοντας ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Συγκεκριμένα ανέλαβε επικίνδυνες αποστολές με διεισδύσεις στην πόλη της Καρδίτσας και μεταφορά εγγράφων, πληροφοριών, φαρμάκων, τροφίμων και πολεμικού υλικού στα ένοπλα αντάρτικα τμήματα καθώς και σε μικρά σαμποτάζ (π.χ. αποξήλωση τηλεφωνικών καλωδίων των γερμανικών δυνάμεων κατοχής κ.α.).

Η ενεργός πολιτική του δράση ξεκινά το Νοέμβριο του 1949 ενόψει των γενικών εκλογών της 5ης Μαρτίου 1950 υποστηρίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη (Αλ. Σβώλος, Γ. Σοφιανόπουλος, Στ. Χατζήμπεης κ.α.). Αμέσως μετά τις εκλογές εκλέγεται Γραμματέας της νεολαίας των Αριστερών Φιλελευθέρων (Γ. Σοφιανόπουλος). Στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασαλίδη. Το 1951 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΝΕ.

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας παρακολούθησε τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων τ

ου και συμμετείχε σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαζομένων αγωνιστών. Επίσης, ως τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών συνελήφθη προς εκτόπιση τον Μάρτιο του 1952, διότι κατά το διατακτικό της σχετικής απόφασης «ηγήθηκε των διαδηλώσεων των φοιτητών της Αθήνας υπέρ της Εν

ώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα».

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1952-1953) όπου βασανίστηκε σκληρά και νοσηλεύθηκε στο 401 ΣΝ.

Στις εκλογές του 1958 ο Βασίλης Μπρακατσούλας εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ, η οποία αναδείχθηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το 1960, βουλευτής ων, χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι από αστυνομικούς στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ υπερασπιζόταν γυναίκες που διαδήλωναν υπέρ της αποφυλάκισης πολιτικών κρατουμένων και νοσηλεύθηκε επί δεκαπέντε μέρες στο τότε Δημοτικό Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961, περιοδεύοντας ως υποψήφιος του ΠΑΜΕ στο χωριό Αχλαδιά Καρδίτσας δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική διάσειση μετά από χτύπημα με πέτρα στο μέτωπο. Την ίδια περίοδο σχεδιάστηκαν από το παρακράτος της Δεξιάς άλλες τρεις επιθέσεις εναντίον του, οι οποίες ματαιώθηκαν από αντιδράσεις και καταγγελίες πολιτών.

Στη διάρκεια της Χούντας εξορίστηκε συνολικά για τρία χρόνια στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου και κρατήθηκε επί εξάμηνοστις φυλακές Αίγινας και Λάρισας.

brakatsoulas1

Το 1978 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε ως Νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την περίοδο 1989-1996 εξελέγη βουλευτής τέσσερις φορές και χρημάτισε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είναι συγγραφέας 26 νομικών, φιλοσοφικών, πολιτικών και ιστορικών βιβλίων, συνεργάτης εφημερίδων και επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας «Η Φωνή της Καρδίτσας». Για την πνευματική του προσφορά δημοσιεύθηκαν επαινετικά σχόλια από διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου της χώρας. Τιμήθηκε από το κράτος με διπλώματα και μετάλλια για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, την Αντίσταση εναντίον του Άξονα και την αντιδικτατορική του δράση.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (2002-2014), της οποίας σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Από το 2016 είναι Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας την Ελλάδα.

Με την αφορμή συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εκλογή του Βασίλη Μπρακατσούλα ως βουλευτή της ΕΔΑ (11 Μαΐου 1958) Αντιστασιακοί και φίλοι του οργανώνουμε εκδήλωση για να τιμήσουμε τον αλύγιστο Αντιστασιακό, τον συνεπή αντιδικτατορικό αγωνιστή, τον σπουδαίο μαχόμενο δικηγόρο-συνήγορο των διωκόμενων για τις ιδέες τους, τον πολυγραφότατο συγγραφέα, που τα βιβλία του μεγάλωσαν γενιές και γενιές νομικών, τον εξαίρετο πολιτικό άντρα και τον σπάνιο άνθρωπο, φίλο και συναγωνιστή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και έχει τίτλο: «Βασίλης Μπρακατσούλας: ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας».

Για την πολυκύμαντη ζωή και το πλούσιο έργο του Βασίλη Μπρακατσούλα θα μιλήσουν οι:

  •    Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτωρ Ιστορίας - συγγραφέας
  •    Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
  •    Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Παρεμβαίνει ο Μανώλης Γλέζος.

   Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  •    Βασίλης Αλεξανδρής, πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ
  •    Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ
  •    Κώστας Τσιάρας, Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας
  •    Ντίνος Ρόβλιας, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ.
  •    Γιώργος Σταρατζής, Δικηγόρος

Τιμητική πλακέτα θα απονεμηθεί στον Βασίλη Μπρακατσούλα από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό.

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση συντονίζει ο Βασίλης Ασημακόπουλος, Δικηγόρος, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας.

* Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας