Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

daskalos

 Ο διδασκαλικός φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Διδακτική επίσκεψη της ΣΤ τάξης του 8ουΔημοτικού σχολείου Άρτας στο μαρτυρικό Κομμένο.

8 dimotiko 201802Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 οι 38 μαθητές της Στ τάξης του όγδοου δημοτικού σχολείου Άρτας μαζί με τους δασκάλους τους Λαγού Γεωργία και Κούλη Ιωάννη επισκεφθήκαμε το μαρτυρικό Κομμένο. Η ιστορία γνωστή στα παιδιά ,καθώς είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας βασιζόμενοι στο βιβλίο "Αγαπημένη μου αδερφή αλεξ ..."του Δημήτρη Βλαχοπάνου. Δεν έμενε λοιπόν να γνωρίσουμε τον τόπο αυτό από κοντά. 

Ξεναγός μας ο κύριος Ηλίας Λάμπρης πάντα πρόθυμος  σε ό,τι και αν έχει ζητήσει το σχολείο μας αν και τα παιδιά του έχουν αποφοιτήσει από το 8ο Δημοτικό. Μας περίμενε στην πλατεία του χωριού και πρώτος σταθμός μας ήταν το μνημείο των 317 νεκρών. Τα παιδιά άκουσαν με μεγάλη προσοχή όσα τους ανέφερε ο κύριος Ηλίας και στη συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα του ΚΕΠ που με τη χρήση ψηφιακού υλικού τα παιδιά άκουσαν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία του Κομμένου τον Αύγουστο του 1943. Το υλικό το επιμελήθηκε ο ίδιος ο κύριος Ηλίας Λάμπρης με μεγάλη προσοχή λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη μικρή ηλικία των παιδιών. Εκεί μας επισκέφτηκε και μας καλωσόρισε ο κύριος Κώστας Αντωνίου τοπικός σύμβουλος, τον οποίο και ευχαριστούμε .Επιθυμία των παιδιών ήταν να δουν το σπίτι όπου έγινε ο ματωμένος γάμος η οποία και πραγματοποιήθηκε.

8 dimotiko 201805

Τα συννεφιασμένα παιδικά πρόσωπα έπρεπε να λάμψουν και πάλι για αυτό δεν θα φεύγαμε πριν επισκεφτούμε το στολίδι του τόπου μας στον Αμβρακικό. Όταν λοιπόν το λεωφορείο μας στάθμευσε στο" ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ παιδικές φωνές τάραξαν την ησυχία του τοπίου. Τι να πρωτοθαυμάσεις !Τους αργυροπελεκάνους που επιπλέον νωχελικά ,τους τσικνιάδες που ισορροπούν σε μισοβυθισμένους πασσάλους, τους κορμοράνους και τους γλάρους σε μακροβούτια διαρκείας ή τα φλαμίνγκο που πετώντας καμαρωτά μας αποκαλύπτουν το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμά τους. Κάποια από αυτά μας έκαναν τη χάρη και ήταν εκεί. Δίπλα μας ο κύριος Ηλίας Λαμπρης ο οποίος μας πληροφορούσε ακούραστα για ό,τι βλέπαμε γύρω μας. Τα παιδιά απαθανάτισαν τις όμορφες εικόνες με τις φωτογραφικές μηχανές και παρακολούθησαν το τοπίο με κιάλια που είχαμε μαζί μας. 

Η όμορφη περιπέτεια έφτασε στο τέλος της. Τα παιδιά αποχαιρέτησαν τον κύριο Ηλία Λάμπρη και τον ευχαρίστησαν με ένα δυνατό χειροκρότημα. Και εμείς τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διέθεσε και για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσε. Ραντεβού λοιπόν την επόμενη χρονιά με καινούριους μαθητές . 

Λαγού Γεωργία  

Δασκάλα 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας

8 dimotiko 2018018 dimotiko 2018068 dimotiko 2018078 dimotiko 201810

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας