Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

daskalos

 Ο διδασκαλικός φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Διδακτική επίσκεψη της β΄ Γυμνασίου στο Κομμένο Άρτας (16-03-2018)

mousiko3

Την Παρασκευή στις 16 Μαρτίου, 44 μαθητές της β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας και 3 εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το Κομμένο της Άρτας, το μαρτυρικό χωριό που διαπράχθηκε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Πρόθυμος ξεναγός μας, ο κος Ηλίας Λάμπρης, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας. Πρώτη στάση στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο μνημείο που αναγράφονται τα ονόματα και οι ηλικίες των 317 θυμάτων της θηριωδίας που διαπράχθηκε στο Κομμένο στις 16 Αυγούστου του 1943. Συνεχίζουμε σε κοντινή αίθουσα που με τη χρήση ψηφιακού υλικού που επιμελήθηκε ο ίδιος ο κος Ηλίας Λάμπρης, ενημερωνόμαστε για όσα συνέβησαν στο Κομμένο, τον Αύγουστο του '43.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη της ενημέρωσης πήρε ο κος Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας, που κατάγεται από το Κομμένο, και αναφέρθηκε στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί, στο χρονικό της σφαγής του Κομμένου, στο ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας Μάλλιου με το Θεοχάρη Καρίνο, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών μας, έκανε επιγραμματική αναφορά στο μυθιστόρημά του''Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…'' και μας χάρισε και 4 αντίτυπα για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Συζητώντας για τις θηριωδίες του Ναζισμού, φτάσαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη μαζική εξόντωση των Εβραίων, στη σύλληψη των 352 Εβραίων της Άρτας στις 24 Μαρτίου του 1944, στο βιβλίο τού κου Βλαχοπάνου ''Ισαάκ Μιζάν- αριθμός βραχίονα 182641" που περιγράφει την τραγική πορεία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν και χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων από τη γενέτειρά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Ένα ακόμη αντίτυπο αυτού του βιβλίου μας δώρισε ο συγγραφέας για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και για τα βιβλία του και για τη μεστή παρουσίαση και το ιδιαίτερο κλίμα που δημιούργησε και του ευχόμαστε ο λόγος του μέσα από τα βιβλία του να ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη για τις θηριωδίες του Ναζισμού.

mousikomousiko10

[Η ιδιαίτερη σχέση του Ισαάκ Μιζάν με το Μουσικό Σχολείο Άρτας

Ο κύριος Ισαάκ Μιζάν μας είχε καλέσει τηλεφωνικά, φανερά συγκινημένος στα τέλη Οκτώβρη του 2013, όταν πληροφορήθηκε από τον τοπικό τύπο για το αφιέρωμα ''Πίσω από το συρματόπλεγμα'', που είχε υλοποιήσει το σχολείο μας στις 25 Οκτώβρη του 2013, και για την αναφορά που είχαμε κάνει στους Εβραίους της Άρτας.

Στις αρχές του Οκτώβρη του 2013, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας είχε ταξιδέψει στην Πολωνία στο πλαίσιο πραγράμματος Comenius και είχε επισκεφτεί το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ο κύριος Ισαάκ Μιζάν μίλησε τηλεφωνικά με τους μαθητές μας που συμμετείχαν σ΄αυτό το ταξίδι και με βαθιά συγκίνηση τους μετέφερε τη δική του εμπειρία από τον εκτοπισμό του στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Ανοιχτή παραμένει η πρόσκλησή μας στον κύριο Ισαάκ Μιζάν, να έρθει στο σχολείο μας και να μεταφέρει σε όλους μας την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία!!!]

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν ευλαβικά την παρουσίαση, έθεσαν ερωτήματα, είδαν τα βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων, αντιλήφθηκαν ότι χάνεται κάθε αίσθηση μέτρου στο όνομα νοσηρών ιδεολογιών. Η ατμόσφαιρα βάρυνε αρκετά και τα απορημένα μάτια κάποιες στιγμές βούρκωσαν...Τους συγχαίρουμε για την ευαισθησία τους και τους ευχαριστούμε για τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση τους.

Μακάρι αυτή η εμπειρία να αποτελέσει ερέθισμα για προβληματισμό και αφετηρία για γνώση, γιατί όπως μας είχε προειδοποιήσει και ο συγγραφέας και διανοούμενος Ιάκωβος Καμπανέλης, που είχε εκτοπιστεί στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας:

«O ναζισμός επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα. Ο ουσιαστικός κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση.

Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις, σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ' το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι' αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια».

mousiko2mousiko1

Στη μαγεία του Αμβρακικού

Και από τη μαυρίλα και την παράνοια που προκαλεί ο πόλεμος στην απόλυτη ισορροπία της φύσης. Μια βόλτα στον Αμβρακικό μας έδωσε τη δυνατότητα να περπατήσουμε και να απολαύσουμε την απόλυτη αρμονία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος με τη μοναδική ορνιθοπανίδα του. Επιβλητικοί αργυροπελεκάνοι, τσικνιάδες, γλάροι που ισορροπούν και ζυγίζονται πάνω από το νερό καθώς βουτάνε για να πιάσουν κάποιο ψάρι, φλαμίνγκο που όταν πλησιάζουμε απομακρύνονται αλλά όλο και κάποιο μας κάνει τη χάρη να πετάξει και να μας αποκαλύψει το ροζ φτέρωμά του, θαλασσοσφυριχτές που με το διαπεραστικό τους σφύριγμα δηλώνουν την παρουσία τους.

Φυσικά οι πληροφορίες κι εδώ για ό,τι βλέπουμε γύρω μας είναι από τον κο Ηλία Λάμπρη, που με μεγάλη προθυμία μας συνόδεψε και στη βόλτα μας στη θάλασσα, που ο ίδιος βέβαια μας την είχε προτείνει. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που διέθεσε, τις πληροφορίες που μας έδωσε, κυρίως όμως για το μεράκι του και την αγωνία του που εκφράζει, για τον ιστορικό και περιβαλλοντικό πλούτο του τόπου του. Επίσης τον ευχαριστούμε για τα dvd που μας πρόσφερε και συνοδεύονται από δωδεκασέλιδο κείμενο και φέρει τον τίτλο ''16 Αυγούστου 1943-Το ολοκαύτωμα του Κομμένου-Αποζημίωση και δικαίωση τώρα''.

mousiko 4mousiko 3

Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας

Στίχοι: Γιώργος Σεφέρης

Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας, τα έργα της αγάπης.
Εκείνοι που κάποτε θα ζήσουν εδώ που τελειώνουμε
αν τύχει και μαυρίσει στη μνήμη τους το αίμα και ξεχειλίσει
ας μη μας ξεχάσουν, τις αδύναμες ψυχές μέσα στ' ασφοδίλια.

Ας γυρίσουν προς το έρεβος τα κεφάλια των θυμάτων:
Εμείς που τίποτα δεν είχαμε θα τους διδάξουμε τη γαλήνη.
Ας μη μας ξεχάσουν.

                                                                                     Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

                                                                                           Ανθούλα Ζιώρη

                                                                                         Σπυριδούλα κόκλα

                                                                                           Βασίλης Καρράς

mousiko 1mousiko 5

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας