Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

daskalos

 Ο διδασκαλικός φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

6 Μαρτίου 1943: Το ολοκαύτωμα των Σερβίων Κοζάνης

ellada katoxiΘ. Μαλκίδης

Στις 6 Μαρτίου 1943 Ιταλική στρατιωτική φάλαγγα που πήγαινε από την Ελασσόνα στη Σιάτιστα, πέρασε από τα Σέρβια και έμεινε 2-3 ημέρες ώσπου να κατασκευάσει νέα γέφυρα στον Αλιάκμονα. Σε συνεννόηση με τους Γερμανούς οι Ιταλοί καταστρέφουν τα Σέρβια και μόνο το ορφανοτροφείο και 2 ή 3 σπίτια γλιτώνουν από τη μανία των κατακτητών.

Πάνω από 40 Σερβιώτες εκτελούνται ή καίγονται ζωντανοί, τη μαύρη εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 57 τις επόμενες μέρες.

Κατά τον βομβαρδισμό, σημειώνει ο Μηνάς Μαλούτας στο βιβλίο του «Υπό τα ερείπια της οικίας του θείου μας Αθανασίου Μαλούτα ετάφη ο ίδιος, η σύζυγός του Ασπασία Μαλούτα, η κόρη των Φιλομήλα και η μικρά ταύτης κόρη. Τοιαύτα δράματα εσημειώθησαν και εις άλλα σημεία της πόλεως.»

Κατά το ολοκαύτωμα, γράφει ο Κοεμτζόπουλος στο βιβλίο του «Οι Λαζαίοι» «Όσοι δεν έφυγαν, γέροι και γριές, σκοτώθηκαν από τους Ιταλούς. Η Βασιλική Βαγιώτα που πλησίαζε τα 100 της χρόνια κάηκε ζωντανή. Ο τυφλός Βασίλης Βασδιάρης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του. Ο γέρο-Καραβάρας 80 χρονών, σκοτώθηκε με πιστόλι στο κρεβάτι του όπου βρισκόταν άρρωστος. Την Όλγα Σταμπλιάκα την έριξαν οι…γενναίοι φασίστες από το παράθυρο στο δρόμο και έσπασε τη μέση της, καθώς και τη Βασιλική Αγγελοπούλου που σκοτώθηκε. Τον Λουκά Ζυγούρη, τον Παρασκευά Απόστολο και άλλους 40 συνολικά που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφθασαν να φύγουν, τους σκότωσαν την ημέρα εκείνη».

Μετά την καταστροφή των Σερβίων από τους Ιταλούς οι οποίοι συνθηκολογούν και αποχωρούν από την περιοχή, το έγκλημα ολοκληρώνουν οι Ναζί. Έτσι καίγονται και καταστρέφονται τα χωριά Λάβα, Μεταξάς, Τριγωνικό, Πολύραχο, Παληογράτσανο, Μοσχοχώρι, Καστανιά, Λιβαδερό και Καταφύγι.

Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί φεύγουν από τα Σέρβια ολοκληρώνοντας την καταστροφή, αφού καίνε και το επιβλητικό και μεγαλόπρεπο οικοτροφείο Σερβίων το μόνο που είχε απομείνει από τον εμπρησμό των Ιταλών.

Η πόλη των Σερβίων είναι ίσως από τις πλέον μαρτυρικές, αφού καμία άλλη πόλη δεν έπαθε τις υλικές ζημιές των Σερβίων, αφού δεν έμεινε τίποτε, μόνο στάχτες και αποκαΐδια.......

Περισσότερα - Πηγή: http://malkidis.blogspot.gr/2018/03/6-1943.html

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας