Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Song for Kommeno

Ο ελληνάκος

Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ’ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ’ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί; Μάνος Χατζιδάκις

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 05 & 12.08.2017

malios oikogeneiaEνα διμερές αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας (16 Αυγούστου 1943) μεταδίδει η «Αφύλαχτη Διάβαση», το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Σάββατο 5 και το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, στις 12 το μεσημέρι.

«Ο ματωμένος γάμος του Κομμένου» – Α΄ Μέρος

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, ώρα 12:00-13:00

Ένας γάμος μέσα στη φωτιά και στη βία της Κατοχής. Κάτω από τα απειλητικά βλέμματα του γερμανικού στρατού.

Ο πατέρας της νύφης Θεόδωρος Μάλλιος. Αυτός πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Ο Αλέξανδρος, ο μικρός αδερφός. Αυτός πενθεί αφόρητα και όσο κανείς άλλος τον αποχωρισμό που θα φέρει ο γάμος. Η μάνα Βασιλική Μάλλιου. Ο μεγάλος αδερφός Σπύρος. Η δωδεκαμελής οικογένεια. Μια μεγάλη κορνίζα που ετοιμάζεται για την ευλογημένη ώρα. Και η νύφη. Η Αλεξάνδρα. Που ακολουθεί τη μοίρα της. Τη μοίρα που φτιάχνουν οι άλλοι.

Η θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943, λίγες μόνο ώρες αργότερα αφότου η Αλεξάνδρα Μάλλιου και ο Θεοχάρης Καρίνος ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που καταθέτουν στο Πρώτο Πρόγραμμα οι αφανείς ήρωές του.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Info

Σάββατο 5 και Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, ώρα 12:00-13:00.

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο ματωμένος γάμος του Κομμένου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

 © 2016 Ηλίας